Czynnikiem wolotwórczym w kapuście ma być związek cyjanowy

W doświadczeniach na zwierzętach wykazano, że surowa brukselka, kapusta i kalafiory powoduj ą u królików powstawanie wola.
Czynnikiem wolotwórczym w kapuście ma być związek cyjanowy.
Wolotwórczo działa też surowa soja.
Duże znaczenie ma zapobiegawcze podawanie jodu w okolicach dotkniętych wolem endemicznym.
W okolicach dotkniętych wolem dodaje się jodek potasu do soli kuchennej (0,10 mg KJ na 10 g NaCI).
Marine i Kimball w roku 1920 leczyli jodem duże grupy dziewcząt w wieku szkolnym.
Wole rozwinęło się tylko u 5 na 2190 dziewcząt, które otrzymywały jod natomiast, spośród 2305 które nie otrzymywały jodu, aż 495 dziewcząt zapadło na wole.
B.
Nadczynność tarczycy.
Obecnie odróżniamy nadczynność tarczycy od właściwej choroby Basedowa, gdzie dominuje wytrzeszcz i objawy pochodzenia ośrodkowego.
Nadczynność tarczycy i choroba Basedowa przebiegają ze zwiększoną przemianą materiałów pędnych organizmu i zwiększoną przemianą materii.
Wobec wzmożonej przemiany materii zasadniczym zagadnieniem jest dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii, aby zapobiec zużywaniu się zapasów i tkanek organizmu.
Wskazana jest dieta wysokokaloryczna – obok normalnego zaopatrzenia w białko należy podać pewien nadmiar węglowodanów.
Zwykle wystarcza 3500-4000 kalorii.
Często trzeba jednak podać 5000-6000 kalorii.
Jeżeli nie podamy dostatecznej ilości kalorii, to ustrój zużywać będzie białka tkanek dochodzi wówczas do niedoboru białkowego i spadku wagi.
Chorzy z nadczynnością tarczycy wymagaj ą przede wszystkim wzmożonego dowozu łatwo przyswajalnych węglowodanów.
W tkankach dochodzi do wzmożonego spalania glukozy, a tyroksyna powoduje wzmożone uruchamianie glikogenu z wątroby i mięśni.
Marszak zaleca dietę ze zwiększoną ilością łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz jarzyn – okresowo (raz na tydzień) zaleca dni rozładowujące z surowych jarzyn i owoców, ponadto podaje się witaminę C (odwar z głogu, kwas askorbinowy 300 mg dziennie), witaminę B1 (odwar z otrąb pszennych, tiaminę w tabletkach lub wstrzykiwaniach), witaminę A (sok z marchwi, witamina A 5-10 mg dziennie w postaci odpowiednich przetworów).
Witamina jest antagonistą tyroksyny, prócz tego wpływa pomyślnie na zaburzoną w nadczynności tarczycy czynność wątroby.
Wzmożone jest również zapotrzebowanie na witaminy B1 i C.
Wzmożone zapotrzebowanie na B1 jest proporcjonalne do wzmożonego zapotrzebowania kalorycznego.
Dieta chorego na nadczynność tarczycy składać się, więc będzie głównie z mleka, śmietanki, kasz, białego pieczywa, miodu, masła, owoców, jarzyn i cukru.
Przesadne ograniczanie białka zwierzęcego jest szkodliwe, nie poprawia przebiegu choroby, a wiedzie do zaburzeń, które są widoczne zwłaszcza w okresie pooperacyjnym.
Pobudliwość układu nerwowego jest znacznie wzmożona, dlatego też wyłączamy w tych razach mocną herbatę, czarną kawę, alkohol
[podobne: , , ]
[przypisy: cena rezonansu magnetycznego głowy, ile kosztują badania okresowe do pracy, pedodonta warszawa ]