DIETA BEZSOLNA

DIETA BEZSOLNA Od czasu, kiedy w 1903 r.
Strauss wprowadził do lecznictwa dietę bezsolną, zajmuje ona ważne miejsce w terapii, a zwłaszcza w terapii chorób nerkowych.
Strauss odróżnia 4 rodzaje diety bezsolnej: 1) łagodną z zawartością 5-10 g NaCI, 2) średnią – mniej niż 5 g NaCI; 3) ścisłą – około 2,0 g NaCI; 4) ostrą – mniej niż 1,0 g NaCI.
Należy pamiętać, że potrawy bez soli są mdłe, niesmaczne, ale przez umiejętne przyrządzenie można w znacznym stopniu zmniejszyć braki smakowe tej diety.
Rozróżniamy dwa zasadnicze typy diety bezsolnej: 1) dieta małosolna z ograniczeniem równoczesnym białka; 2) dieta małosolna bez równoczesnego ograniczenia białka.
Dietę Pierwszą stosujemy w chorobach nerek przebiegających z upośledzeniem wydalania produktów azotowych i uszkodzeniem układu kłębuszkowego nerek, drugi typ diety małosolnej znajduje zastosowanie w leczeniu nerczycy.
Przy układaniu diety bezsolnej usuwamy z jadłospisu konserwy, śledzie, mięso peklowane, ryby morskie, buliony, kiełbasy, pieczywo z piekarni i mleko.
Chleb piekarniany zawiera około 0,5 % NaCI, mleko około 0,16 % NaCI.
Mleko powinno być zastąpione w diecie bezsolnej śmietanką.
Masło przerabiamy z wodą i płuczemy, aby je pozbawić soli kuchennej – można też od razu wyrobić masło bez użycia soli.
Znaczne ilości soli zawierają też pewne jarzyny i owoce (np.
selery, banany, daktyle – te ostatnie 2,0 g w 1 kg).
W czasie stosowania diety bezsolnej nie wolno pić wód mineralnych zawierających NaCI, stolec regulujemy za pomocą siarczanu magnezu.
Dieta małosolna i bezsolna z ograniczeniem białka składa się głównie z jarzyn, owoców, ryżu i kasz.
Podajemy zupy i soki owocowe, surówki z jabłkami i marchwią, kalarepę, ziemniaki w rozmaitej postaci (puree, pieczone, przysmażone).
Jarzyny raczej duszone niż gotowane – duszone zawierają więcej potasu działającego moczopędnie.
Podajemy dużo węglowodanów – cukier trzcinowy, miód, glukozę, cukier mlekowy.
W ten sposób chronimy białka ustrojowe przed rozpadem.
Wartość odżywczą diety zwiększamy przez dodanie tłuszczów pod postacią masła i oliwy.
Zamiast mleka można używać śmietany rozcieńczonej do połowy wodą, śmietana taka ma mniej więcej taką sarną wartość odżywczą, co mleko, ale zawiera mniej soli kuchennej.
Ważne znaczenie mają w diecie bezsolnej odpowiednio dobrane przyprawy.
Dla poprawy mdłego smaku wielu potraw wchodzących w skład diety bezsolnej stosuje się sok cytryny, pomidorów można też dodać parę kropli wyciągu Maggiego (zawiera wprawdzie NaCI, ale w kilku kroplach ilość jego jest znikoma), zastosowanie może znaleźć koper, kminek, anyżek, szczypiorek
[hasła pokrewne: , , ]
[podobne: pojemnik na odpady medyczne, laryngolog na nfz poznań, u ginekologa badanie ]