DIETA W CZASIE LECZENIA „CHOROBY ROBACZEJ”

DIETA W CZASIE LECZENIA CHOROBY ROBACZEJ Ludowym środkiem przeciw owsikom i glistom jelitowym są świeże nasiona dyni.
Podaje się je bez twardej skorupki, zmieszane z mlekiem lub słodzoną wodą.
Suszone nasiona nie zawierają ciał działających czerwiogubnie.
Jednorazowa dawka nasion dyni wynosi 20-30 g (A.
Landau).
Czosnek, a w mniejszym stopniu cebula działają przeciwczerwiowo, a działanie to zależy od obecności olejków eterycznych zawierających dwusiarczki allylowe.
W czasie kuracji przeciw owsikom zaleca się podawanie przecieranej marchwi, selerów, czosnku, cebuli, szczypiorku.
Dla leczenia zakażeń owsikami zalecono ostatnio stosowanie diety z czarnych jagód.
Ten sposób leczenia podał Flnlandczyk, Landman (Nordisk Medicin 47/1952 : 673).
Autor ten podaje przez trzy dni dietę z czarnych jagód z dodatkiem mleka i cukru.
Nieraz trzeba przeprowadzać dwie – trzy serie leczenia.
Czarne jagody są skuteczne i w stanie suszonym, a więc leczenie to może być u nas stosowane i poza okresem zbierania jagód.
O dobrych wynikach leczenia owsicy za pomocą czarnych jagód donieśli u nas J.
Grott, Z.
Dzięciołowski i R.
Kuźmiński (Wiadomości Lekarskie 9/1953, str.
460).
Podczas leczenia przeciwczerwiowego (zwłaszcza przy użyciu paprotki samczej lub santoniny) dieta powinna być beztłuszczowa, gdyż środki przeciwczerwiowe rozpuszczając się Vi tłuszczach mogą ulec wessaniu i spowodować objawy zatrucia.
W ciągu najbliższych dni po kuracji przeciwczerwiowej należy stosować dietę lekko strawną.
WZDĘCIE (METEORISMUS) Wzdęcie należy do najczęściej spotykanych zaburzeń w cierpieniach przewodu pokarmowego, a w powstawaniu tego zjawiska gra rolę wiele czynników, jak nadmierne wytwarzanie gazów w jelitach, upośledzone ich wydalanie i wchłanianie, działalność bakterii, połykanie powietrza.
Należy podkreślić, że wzdęcie jest objawem, a nie jednostką chorobową, objaw ten może towarzyszyć rozmaitym chorobom przewodu pokarmowego, wątroby, układu krążenia, a nawet układu nerwowego.
Łykanie powietrza (aerophagia) jest dość częstym objawem występującym u neuropatów.
Mamy wówczas niedokładne żucie pokarmów i połykanie powietrza podczas jedzenia.
Gazy powstają w dużej ilości w czasie fermentacji węglowodanów zawierających dużo błonnika (chleb razowy, jarzyny strączkowe), skrobi.
Z błonnika podczas fermentacji powstają między innymi metan i wodór, ze skrobi dwutlenek węgla.
W czasie gnicia białek powstaje amoniak, siarkowodór, metan.
Dwutlenek węgla powstaje z węglanów, zawarty jest on też w napojach gazowanych.
Wzdęcie występuje często w chorobach serca (nieżyt zastoinowy przewodu pokarmowego), wątroby – w tych przypadkach trzeba leczyć energicznie chorobę podstawową
[przypisy: , , ]
[więcej w: apteka internetowa chrzanów, obrażenia po wypadku samochodowym, ułożenia rtg ]