Dlatego odżywianie przy wydolnym i niewydolnym krążeniu musi być odmienne

Dlatego odżywianie przy wydolnym i niewydolnym krążeniu musi być odmienne.
W okresie wydolności dieta zbliża się do diety normalnej z wystarczającą ilością białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i soli mineralnych i wyłączeniem silniej działających używek oraz potraw trudno strawnych, wzdymających, słonych.
Dla chorych tych, jak również dla chorych z lżejszymi postaciami niewydolności krążenia zaleca się następujące postępowanie higieniczno- dietetyczne.
Chory powinien unikać większego przepełnienia żołądka, posiłki podajemy częściej (4-6 razy dziennie), a w małej na raz objętości, ta zasada dotyczy zwłaszcza osób dotkniętych przekrwieniem biernym wątroby i przewodu pokarmowego.
Konsystencja potraw powinna być papkowata, niektóre potrawy podajemy w postaci przetartej.
Chory powinien odżywiać się regularnie, świeżo przyrządzonymi pokarmami, ostatni posiłek powinien być spożyty przynajmniej na 3 godziny przed snem.
Wyłączamy potrawy trudno strawne, zbyt słone, kwaśne, pieprzne (wywołują pragnienie), tłuste, wzdymające (groch, fasola, bób, kapusta gotowana, kalafiory), tłuste mięso, tłuste ryby (węgorz, łosoś, karp), marynaty, śledzie, wędliny (prócz chudej i niesłonej szynki), móżdżek, cynadry, czarny chleb, alkohol, napoje gazowane, mocną kawę i herbatę, Jeżeli niewydolność przybiera cięższe postacie lub jeżeli powstała na tle marskości nerek, te wyłączamy z diety potrawy mięsne.
Wolno jeść kasze, kleiki, owsiankę, ryż, sago, jarzyny gotowane, najlepiej przetarte (ziemniaki, marchew, buraczki bez octu, główki szparagów, zielony groszek cukrowy), podajemy soki owocowe i jarzynowe, dobrze osłodzone kompoty z jabłek, śliwek, gruszek, czereśni, biały czerstwy chleb, bułki, sucharki, biszkopty, masło niesolone, biały ser, miód pszczeli, marmoladę i dżemy owocowe.
Mleko ma duże znaczenie w odżywianiu chorych na serce.
Należy podawać zwykłe mleko słodkie, kwaśne oraz w postaci maślanki, która działa także, jako środek czyszczący.
Mleko słodkie należy podawać ogrzane do 20-40°.
Białka dostarczamy w postaci jaj na miękko (2-3 szt.
dz.
), białego gotowanego mięsa lub chudych ryb (szczupak, karaś, sandacz, dorsz).
Mięso lub ryby podajemy 3-4 razy tygodniowo w ilości 100-150 g.
Z innych pokarmów można podawać makaron cienko krajany, lane kluseczki, kisiele, galaretki owocowe na żelatynie, konfitury, kremy.
Doświadczenie kliniczne poucza, że białko mleka, sera i jaj jest lepiej trawione przyswajane w niewydolności krążenia niż białko mięsa.
W niewydolności krążenia podajemy głównie węglowodany, których trawienie jest najmniej upośledzone i które stanowią materiał pędny dla pracy serca
[więcej w: , , ]
[więcej w: apteka internetowa chrzanów, obrażenia po wypadku samochodowym, ułożenia rtg ]