Ilość podawanych płynów zależy od stanu układu krążenia

Ilość podawanych płynów zależy od stanu układu krążenia.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby chory z nadciśnieniem samorodnym i wydolnym układem krążenia mógł przyjmować 1300-1500 ml płynów dziennie.
U chorych z niepowikłanym nadciśnieniem i normalnie odżywionych wystarcza dieta zawierająca 1800-2000 kalorii (w przybliżeniu 100 g tłuszczu, 200 g węglowodanów, 70 g białka).
U wielu chorych z nadciśnieniem (zwłaszcza u kobiet w okresie przekwitania) należy obniżyć wagę ciała stosownie do ich wzrostu, wieku i płci.
Stosujemy wówczas okresowo dietę ubogokaloryczną – 1000-1200 kalorii (około 100 g węglowodanów, 60 g białka i 50 g tłuszczu).
Osobom cierpiącym na hipertonię, niedożywionym, niedokrwistym należy podawać dietę bogatszą w białko i kalorie (2000-2500 kalorii).
W razie niedokrwistości podajemy owoce i jarzyny zawierające żelazo (śliwki, jabłka, marchew, szpinak, morele), przy braku powikłań można podawać w umiarkowanej ilości wątrobę i nerki.
W leczeniu choroby nadciśnieniowej można również stosować diety niskosodowe (surówkowa, owocowa, ryżowa).
Uzyskane wyniki są zachęcające, a polepszenie występuje przeważnie w I i II okresie nadciśnienia.
W klinice Pewznera stosuje się następujące postępowanie: każdy pacjent z chorobą nadciśnieniową otrzymuje dietę próbną Nr 2, zawierającą 5 g NaCI, 70 g białek, 60 g tłuszczu, 400 g węglowodanów, 1200 ml płynów, 2400 kal.
Dietę tę stosuje się przez okres 7-10 dni, chory w tym czasie leży w łóżku.
Jeśli po 7-10 dniach ciśnienie tętnicze krwi nie opada do normy lub opada jedynie nieznacznie, to przenosi się chorego na diety specjalne.
W użyciu były następujące diety: 1.
Dieta owocowo-jarzynowa z dodatkiem tłuszczu (około 40 g białka, 80 g tłuszczu, 200 g węglowodanów, 1800 kal.
, chory przebywa na takiej diecie 14-15 dni; 2.
Zmodyfikowana dieta Karela – przez pierwsze 4-5 dni wyłącznie mleko (wartość kaloryczna 500-600 kal.
), następnie dietę rozszerzamy za pomocą pieczywa, masła, jarzyn, owoców, cukru, dochodząc na 8 dzień do 1000 kal.
, a na 20-21 dzień do 2200 kal.
(70 g białka, 80 g tłuszczu, 350 g węglowodanów); 3.
Skuteczne były też dni jabłkowe – przez trzy dni po półtora kg jabłek; 4.
Dieta potasowa (stosunek K do Na 8:1 – 14:1) składa się z gotowanych i surowych jarzyn i owoców, niewielkiej il-ości mięsa i masła, około 2300 kal.
, ilość płynów 1000 ml, czas stosowania diety 10-15 dni.
Przed wypisaniem z kliniki przenoszono pacjentów na dietę 10a, a następnie 10, tj.
otrzymywali oni dietę zbliżoną do normalnej, przy której można wykonywać umiarkowaną pracę zawodową
[więcej w: , , ]
[podobne: nfz bydgoszcz ekuz, koszt badania fsh, poradnia endokrynologiczna dla dzieci ]