Jeżeli jednak uszkodzenie miąższu jest bardzo duże

Jeżeli jednak uszkodzenie miąższu jest bardzo duże, to sprawa przybiera zły obrót i przechodzi w ostry żółty zanik wątroby.
W leczeniu ostrych zapaleń miąższu wątroby należy rozróżnić 3 okresy, w których postępowanie dietetyczne będzie się kształtowało nieco odmiennie: 1) okres objawów ostrych; 2) okres uspokajania się objawów; 3) okres powrotu do zdrowia.
W okresie pierwszym staramy się złagodzić objawy żołądkowo-jelitowe i uchronić wątrobę przed dalszym uszkodzeniem.
Zalecamy spoczynek w łóżku, okłady rozgrzewające na okolicę wątroby.
W razie wymiotów podajemy doodbytniczo i dożylnie glukozę (5 % doodbytniczo, 10-20 % dożylnie) łącznie z witaminą B1 i C.
Wczesne podanie Wyciągu z kory nadnerczy wpływa korzystnie na dalszy przebieg choroby i w pewnej mierze zmniejsza liczbę przypadków żółtego ostrego zaniku wątroby.
W tych wczesnych okresach dieta powinna składać się ze słodzonych płynów, herbaty, soków owocowych, jarzynowych, kompotów, miodu, kasz, ryżu, nieco później można dodać sucharki, biszkopty, przetarte ziemniaki.
Okres ten trwa zwykle 7-10 dni.
W okresie pierwszym nie podajemy większych ilości białka, gdyż istnieje brak łaknienia, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a prócz tego wiemy, że niedobory białkowe nie rozwijają się w ciągu kilku dni.
W tych wczesnych okresach można pewne ilości, białka podać w postaci zbieranego mleka i żelatyny.
W okresie drugim przechodzimy stopniowo do diety o większej zawartości kalorii i podajemy około 500 g węglowodanów, 100-120 g białka i 50 g tłuszczu (około 2800 kall.
Węglowodanów dostarczamy w postaci kasz (manna, grysik, perłowa, krakowska, tapioka, ryż), białego pieczywa, sucharków, biszkoptów, miodu, marmolad, ziemniaków (gotowane, puree), zupy mączne, kluseczki lane, kompoty, cukier.
Białko podajemy łatwo przyswajalne, pełnowartościowe, jak mleko w rozmaitych postaciach (mleko zbierane, zsiadłe, kefir), białko jaj, biały twarożek (do 250 g dziennie).
Z mięsa podajemy te gatunki w postaci gotowanej, które zawierają mało nukleoproteidów.
Jarzyny podajemy gotowane w postaci puree marchew, ziemniaki, buraczki (bez octu), czarną rzodkiew, która wzmaga wydzielanie żółci, nieco drobno pokrajanej sałaty z sokiem cytrynowym.
Nie podajemy trudno strawnych i wzdymających jarzyn strączkowych, a także szczawiu i szpinaku, zawierających w znacznych ilościach kwas szczawiowy.
Owoce podajemy w postaci kompotów, soków owocowych.
Okres drugi trwa od 8 do 12 tygodni, po czym dietę stopniowo i ostrożnie rozszerzamy.
W okresie trzecim chorzy po przebyciu ostrych spraw zapalnych miąższu wątroby muszą jednak zachowywać pewne przepisy dietetyczne
[więcej w: , , ]
[hasła pokrewne: cena rezonansu magnetycznego głowy, ile kosztują badania okresowe do pracy, pedodonta warszawa ]