KAMICA ŻÓŁCIOWA (CHOLELITHIASIS)

KAMICA ŻÓŁCIOWA (CHOLELITHIASIS) Objawy kliniczne kamicy żółciowej są ogólnie znane, nie będziemy się, więc nimi tu zajmowali.
Należy tylko nadmienić, że w przebiegu, choroby mamy okresy ostrych napadów i prawie bezobjawowe lub mało objawowe okresy międzynapadowe.
Specjalnego postępowania dietetycznego wymaga leczenie ostrego napadu kolki żółciowej.
W okresie kolki podajemy płyny i węglowodany, które spalają się całkowicie i podnoszą sprawność komórek wątroby.
Ogrzane płyny powodują wydzielanie się dużych ilości rozcieńczonej żółci, przeciwdziała to zastojowi w drogach żółciowych i usuwa produkty zapalne.
Płyny podajemy często, ale w małych na raz ilościach, przeładowanie żołądka płynami może w tych przypadkach wywołać nowy napad kolki.
Podajemy herbatę z cukrem i sokiem cytrynowym, wadę z sokiem owocowym lub same soki owocowe z pomarańcz, jabłek, marchwi, cytryn.
Podajemy na raz nie więcej niż 1/4-1/3 szklanki.
W miarę ustępowania ostrych objawów podajemy przetarte osłodzone kompoty, przetarte surowe owoce z cukrem, niewielkie ilości białego pieczywa.
Jeśli dolegliwości nie powtarzają się, to do diety włączamy gotowane przetarte jarzyny, nieco masła, pieczone jabłka, konfitury.
W okresie międzynapadowym stosowanie odpowiedniej diety ma ważne znaczenie.
Pokarmy bogate w cholesterol, jak tłuszcze, móżdżek, żółtka jaj, powinny być znacznie ograniczone.
Dieta zupełnie pozbawiona cholesterolu, jaką niektórzy lekarze zapisują chorym cierpiącym na kamicę żółciową, jest trudna do utrzymania i wątpliwej wartości, gdyż cholesterol może być syntetyzowany w organizmie.
W każdym razie należy unikać, pokarmów bogatych w cholesterol.
Wyłączamy również z pożywienia pokarmy trudno strawne, wzdymające, konserwy, marynaty, ostre przyprawy, czarny chleb, wódkę, piwo, lody.
Dieta wpływa z pewnością na częstość występowania kamieni żółciowych, wiemy, że przekarmianie, zwłaszcza tłuszczami, jest ważnym czynnikiem w powstawaniu hipercholesterolemii.
Kamica, żółciowa występuje względnie rzadko u ludzi, którzy stosuj ą dietę głównie węglowodanową z małą zawartością tłuszczów.
Dieta dla chorego znajdującego się w okresie międzynapadowym powinna być wystarczająca pod względem kalorycznym, powinna pobudzać wydzielanie i wydalanie żółci.
Nie wolno chorych tych głodzić, gdyż w ten sposób powstaje zastój żółci w pęcherzyku, co pociąga za sobą nowe napady, a niepotrzebne ograniczenia sprowadzają szybko wyniszczenie.
W okresie międzynapadowym podajemy zwykle chude mleko, mleko zsiadłe, masło, oliwę, miód, marmolady owocowe, kompoty dobrze słodzone, jarzyny przetarte, mięso białe (cielęcina, drób, najlepiej gotowane lub duszone) chudą niesłoną szynkę cienko krajaną, mięso wołowe przepuszczone przez maszynkę, gotowane chude ryby, białe pieczywo, sucharki, biszkopty, kasze, ryż, konfitury, kisiele
[więcej w: , , ]
[przypisy: densytometria cena badania, neurolog dziecięcy radom, przychodnia mswia warszawa ]