Korzystne działanie diety Karela zależy od wielu czynników

Korzystne działanie diety Karela zależy od wielu czynników.
Ograniczona zostaje ilość-płynów (800-1000 ml, soli kuchennej 1,6-1,8 g NaCI w 1 litrze mleka), mleko zawiera znaczną ilość węglowodanów (do 40 g cukru mlekowego w 1 litrze), ma małą wartość kaloryczną, a działając lekko rozwalniająco zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej (W.
Orłowski).
Nie należy podawać diety Karela chorym bardzo wyniszczonym, cierpiącym na zaburzenia przewodu pokarmowego.
Starcy źle znoszą dietę Karela, jak również chorzy z niewydolnością serca na tle nadciśnienia.
W czasie stosowania diety Karela zwracamy uwagę na pielęgnowanie jamy ustnej, aby zapobiec wystąpieniu pleśniawek (płukanie jamy ustnej roztworem boraksu, pędzlowanie roztworem boraksu z gliceryną).
Przy stosowaniu diety Karela należy podawać dodatkowo witaminy B1, C i kwas nikotynowy.
2.
DIETY OWOCOWE W wielu przypadkach niewydolności krążenia możemy i pożytkiem stosować diety owocowe, są one nieraz lepiej znoszone niż dieta Karela.
Owoce alkalizują ustrój, pobudzają diurezę, działają lekko przeczyszczająco, zawierają mało ciał białkowych i prawie wcale soli kuchennej.
Dieta owocowa jest mało kaloryczna, zawiera dużo węglowodanów, witamin, soli potasu, które działają moczopędnie.
Dieta ta wpływa korzystnie na czynność wątroby i przewodu pokarmowego.
Lepiej niż surowe owoce działają słodzone kompoty lub soki owocowe i jarzynowe (800-1000 ml dziennie).
Z tego podajemy 70 % soków owocowych i 30 % jarzynowych.
Dietę tę stosujemy 5-7 dni, po czym w miarę uzyskiwanej poprawy przechodzimy do pożywienia mieszanego, używanego w schorzeniach krążenia.
Jeżeli podajemy owoce, to używamy zwykle jabłek, gruszek, malin, winogron, pomarańcz w ilości 1-1,5 kg dziennie, gruszki są zalecane zwłaszcza w przypadkach nadciśnienia tętniczego.
Podajemy zwykle 1000-1200 g owoców oraz 50-100 g cukru.
Połowę tych owoców powinny stanowić jabłka, nie powodują one wzdęć i hamują biegunki.
Jeżeli podajemy jabłka, to możemy śmielej podać inne owoce, które działają rozwalniająco.
Jabłka możemy podawać w postaci tarte] (razem z łupinką – sole potasu).
Do tartych jabłek można też dodawać ciepłego gęstego syropu z cukru.
Jabłka możemy też podać w postaci gęstego kompotu lub pieczone.
Dieta owocowa z dodatkiem cukru ewentualnie kilku keksów bardziej zaspokaja głód niż dieta Karela.
3.
DIETA ZIEMNIACZANA W diecie tej podajemy 1 kg ziemniaków w łupinach gotowanych w wodzie bez soli (w ilości 1 kg dziennie w 5 porcjach po 200 g).
Ziemniaki podajemy na gorąco, do tego dołączamy 1 litr wody z sokiem owocowym, kuracja ta trwa 3 dni
[więcej w: , , ]
[przypisy: stomatolog na nfz bydgoszcz, reishi zarodniki, endometrioza po cc ]