LECZENIE DIETETYCZNE W CHOROBACH NEREK I DRÓG MOCZOWYCH

Jak podkreśla Łorie z punktu widzenia dietetycznego ważna jest nie tyle postać anatomiczna, ile charakter i stopień czynności nerek.
Przed zapisaniem diety musimy znać stan czynnościowy nerek, musimy wiedzieć, jakie składniki ulegają niepożądanemu zatrzymaniu w organizmie.
Według Rosenberga w chorobach nerek należy usunąć lub możliwie ograniczyć podawanie takich środków spożywczych, których wskutek nerkowej lub poza nerkowej niedomogi ustrój nie może wydalić bądź w całości, bądź w postaci wytworów ich rozpadu.
W chorobach nerek ważne jest zagadnienie płynów, soli kuchennej, białka, a w mniejszej mierze przypraw, płyny ogranicza się ściśle w ostrym rozlanym kłębuszkowym zapaleniu nerek.
Dieta sucha odbarcza w tym wypadku narząd krążenia i nerki, obniża tętnicze ciśnienie krwi i zapobiega wystąpieniu mocznicy drgawkowej.
Płyny ograniczamy również w nerczycy, stwardnieniu miażdżycowym nerek bez podwyższenia reszty azotowej, zagrażającej lub rozwiniętej mocznicy drgawkowej, podczas zakwaszania przy leczeniu zapaleń bakteryjnych dróg moczowych.
Obficie natomiast podajemy płyny w kamicy nerkowej, nieżycie pęcherza moczowego, w mocznicy prawdziwej (z wyjątkiem, kiedy grozi niewydolność krążenia i obrzęk płuc).
Dawniej podawano w chorobach nerek mleko.
Mleko zawiera jednak sporo białka i chlorku sodowego oraz fosforanów, drażniących miąższ nerkowy, nie jest, więc odpowiednie tam, gdzie chcemy ograniczyć białko lub sól kuchenną.
Nie należy też podawać w chorobach nerek wód mineralnych, napojów alkoholowych, gazowanych, mocnej herbaty i kawy.
Jako płyny zaleca się zwykle przegotowaną wodę, soki owocowe, płynne części kompotów, lekką herbatę.
Sól kuchenną ograniczamy w nerczycy z obrzękami, w ostrym kłębuszkowym zapaleniu nerek, w mocznicy drgawkowej, stwardnieniu złośliwym nerek.
Zawarty w chlorku sodowym sód podnosi ciśnienie osmotyczne, wiąże wodę w ustroju i przyczynia się do powstawania obrzęków.
Wydzielanie soli kuchennej jest utrudnione w okresie niewydolności nerek, w tym też okresie sól kuchenna zwiększa kwasicę.
O stosowaniu i przygotowywaniu diety bez soli patrz rozdział Dieta bezsolna.
Istnieje tendencja (nawet u niektórych lekarzy) do uogólniania niekorzystnego Wpływu soli kuchennej na wszystkie choroby nerek.
To bezkrytyczne stanowisko naraża chorych na wiele przykrości i może nawet doprowadzić do rozwoju mocznicy hipochloremicznej.
Białko ograniczamy, a czasem nawet wyłączamy okresowo w tych chorobach nerek, które przebiegają z zatrzymaniem związków azotowych we krwi (ostre kłębuszkowe rozlane zapalenie nerek, przewlekłe zapalenie nerek, w okresie, gdy wydzielanie azotu pogarsza się (stwardnienie nerek złośliwe, mocznica prawdziwa, nerczyca sublimatowa)
[hasła pokrewne: , , ]
[podobne: apteka internetowa chrzanów, obrażenia po wypadku samochodowym, ułożenia rtg ]