przepisy na rybe zapiekana

Wzdęcie może towarzyszyć rakowi jelita grubego

Wzdęcie może towarzyszyć rakowi jelita grubego, ostrym chorobom zakaźnym (dur brzuszny, posocznica, zapalenie płuc), w kamicy nerkowej, zapaleniu otrzewnej, w chorobach układu nerwowego, w histerii. Ludzie starsi często cierpią na wzdęcie - składa się na to upośledzone wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce, jelitach, częste choroby układu krążenia i wątroby, siedzący tryb życia i zaparcie. Tam, gdzie wzdęcie zależy od nadmiernej fermentacji lub gnicia, dieta może odnieść dobry skutek. W gniciu ograniczamy mięso, ryby, jaja, mleko, w nadmiernej fermentacji ograniczamy podawanie pokarmów zaw...

Więcej »

Stosujemy, więc diety niskosodowe

Stosujemy, więc diety niskosodowe. Jak to wykazał jeszcze w r. 1911 Pfeiffer, jon sodu, a nie chloru wiąże wodę w ustroju. W cięższych postaciach niewydolności krążenia diety zawierające 1,5-2,0 g NaCI (500-600 mg sodu), jak na przykład dieta Karela, zawodzą. Dopiero po ograniczeniu podaży sodu do 400-200 mg, a według niektórych badaczy (Izeri) do 50 mg-dziennie, można w tych razach uzyskać wyraźną poprawę stanu chorych. U nas pomyślne wyniki leczenia przewlekłej niewydolności krążenia dietą niskosodową przedstawił Żera (Zjazd Kardiologów. Gdańsk 23. XI. 1952). Mało sodu zawierają: masło (p...

Więcej »

Wiemy obecnie, że objawy dny, nawet u tego samego chorego, mogą zależeć raz od zaburzeń w przemianie purynowej, a kiedy indziej od zmian w przemianie szczawianowej.

Wiemy obecnie, że objawy dny, nawet u tego samego chorego, mogą zależeć raz od zaburzeń w przemianie purynowej, a kiedy indziej od zmian w przemianie szczawianowej. Stąd płynie konieczność badania równocześnie poziomu kwasu moczowego i szczawiowego. Ma to znaczenie rozpoznawcze i wpływa na rodzaj stosowanego leczenia (Grott). W skazie szczawianowej stosujemy pewne ograniczenia dietetyczne: unikamy pokarmów roślinnych obfitujących w kwas szczawiowy. Szczaw zawiera 3,6 g %, szpinak 3,2 g %, rabarbar 2,4 g %, ziemniak, fasola, buraki 0,2-0,4 g %, pomidory, brukselka, selery 0,02-0,05 g %, figi suszone 1,0 g, %, agrest...

Więcej »

Zobacz też:

restauracja bracka powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz reishi zarodniki endometrioza po cc pojemnik na odpady medyczne powiekszanie ust szklanka u ginekologa badanie cena rezonansu magnetycznego głowy ile kosztują badania okresowe do pracy pedodonta warszawa laryngolog poznań nfz obrażenia po wypadku samochodowym ułożenia rtg nfzbydgoszcz neurolog dziecięcy radom przychodnia mswia warszawa nfz bydgoszcz ekuz ekuz bydgoszcz poradnia endokrynologiczna dla dzieci

Dodanie do przedmieszki kwasu stearowego polepsza znacznie dyspersje sadzy.

W chorobie Biermera należy podawać chude mięso (np. wołowe), aby dostarczyć białka, na budowę krwinek, jaja (1-2 dziennie), 300-400 g jarzyn i około 500, g owoców. Węglowodany podajemy w postaci chleba, kasz, kluseczek, ale nie, jako słodycze, które szybko sycą i odbierają apetyt. Tłuszcze ograniczamy do 40-50 g na dobę, płyny należy ograniczyć do 800-1000 ml, alkohol wyłączamy, posiłki podajemy 5-6 razy dziennie. W razie wystąpienia biegunek zmniejszamy w diecie ilość owoców, a jarzyny podajemy w postaci przetartej. Zawsze należy podawać kwas solny, korzystnie działa też podawanie zaczynów trzustk...

Więcej »
http://www.auto-floty.com.pl 751#polędwica wołowa kwestia smaku , #kotlety wołowe w sosie , #potrawa dla dzieci , #buraki zasmażane do obiadu , #burger domowej roboty , #racuchy z jabłkiem na zsiadłym mleku , #śledzie sałatki , #co na sylwestra w domu , #smoothie z malinami , #spód do sernika z ciasteczek ,