Po przeczyszczeniu i krótkotrwałej głodówce podajemy herbatę z cukrem, kleiki, ryż, kasze, puree z ziemniaków lane kluseczki, kefir kilkudniowy, sucharki, po uzyskaniu wyraźnej poprawy kwaśne mleko, białe mięso gotowane, chudą, cienko krajaną szynkę.
W przypadkach ostrych nieżytów jelitowych należy dietę rozszerzać ostrożnie i stopniowo, gdyż łatwo o nawrót choroby przy niewielkich nawet stosunkowo błędach dietetycznych.
W leczeniu biegunek ostrych, zwłaszcza u dzieci, stosowana jest dość często dieta jabłkowa.
Dieta jabłkowa była używana od dawna dla leczenia biegunek w...
Schematycznie dzielimy otyłość na zewnątrzpochodną i wewnątrzpochodną.
Czynniki powodujące otyłość wielokrotnie się z sobą splatają, zazębiają, a w niektórych przypadkach nie są jasne.
Tarejew podkreśla, że nie można wyjaśnić przyczyny, otłuszczenia chorobowego tylko dysproporcją kaloryczności pokarmu i rozchodowania energii przez organizm.
Podstawowa przemiana materii przeważnie jest prawidłowa, podobnie i swoiste dynamiczne działanie pokarmów.
Powiedzenie, że ktoś nie może zeszczupleć, ponieważ jeszcze zbyt dużo je, polega na nieznajomości tego zagadnienia.
Przem...
W chorobie Biermera należy podawać chude mięso (np.
wołowe), aby dostarczyć białka, na budowę krwinek, jaja (1-2 dziennie), 300-400 g jarzyn i około 500, g owoców.
Węglowodany podajemy w postaci chleba, kasz, kluseczek, ale nie, jako słodycze, które szybko sycą i odbierają apetyt.
Tłuszcze ograniczamy do 40-50 g na dobę, płyny należy ograniczyć do 800-1000 ml, alkohol wyłączamy, posiłki podajemy 5-6 razy dziennie.
W razie wystąpienia biegunek zmniejszamy w diecie ilość owoców, a jarzyny podajemy w postaci przetartej.
Zawsze należy podawać kwas solny, korzystnie działa też...