Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów.
Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów.
Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %.
W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, truskawki - 150 g, jeżyny - 120 g, pomarańcze - 100 g, gruszki, śliwki, brzoskwinie - 90 g, maliny - 80 g, jabłka - 70 g wiśnie ...
W razie zwiększenia mocznika we krwi stosujemy dietę owocową, ziemniaczaną lub jarzynowo-kaszkową.
Podajemy same soki owocowe, jarzyny, kleiki z ryżu, z kasz, cukier, miód.
Nie podajemy soli w tym okresie.
Podajemy znaczną ilość węglowodanów, aby uchronić ustrój przed rozpadem własnego białka tkankowego.
Jeżeli poziom mocznika waha się pomiędzy 60-70 mg%, to można chorym takim podawać (pod ścisłą kontrolą mocznika we krwi do 1,0 g białka dziennie na kg wagi.
W razie przekroczenia 80 mg % ilość białka należy jeszcze bardziej ogr...
Najbardziej przydatne dla odnowy krwi jest białko miąższowych narządów wewnętrznych, jak wątroby i nerek, oraz mięso.
Według Seluela (J.
Nutr.
47/1952.
477) hemoglobina nie odnawia się, jeśli brak jest w pożywieniu histydyny i waliny, także prolina, leucyna i lizyna mają wielkie znaczenie dla powstawania krwinek czerwonych i hemoglobiny.
Odnowa granulocytów po, krwotokach zatrzymuje się przy braku w pożywieniu waliny.
W ostatnich latach poczyniono spostrzeżenia, że przemiana białkowa znajduje się w dużej zależności od witamin.
Hart...