Zakwaszanie należy stosować tylko w tych razach o ile nerki zachowały zdolność stężania moczu

Zakwaszanie należy stosować tylko w tych razach o ile nerki zachowały zdolność stężania moczu. Odmianą diety zakwaszającej jest dieta ketorodna. Dietę tę stosowano u chorych na padaczkę, przy czym zauważono, że mocz tych chorych pozostawał długo jałowy. W roku 1931 A. Clark zastosował tę dietę do leczenia zakażeń dróg moczowych. Dieta ketorodna polega na podawaniu dużej ilości tłuszczów przy równoczesnym miernym ograniczeniu białka i bardzo znacznym ograniczeniu węglowodanów. W tych warunkach następuje niezupełne spalenie tłuszczów, powstaj...

LECZENIE DIETETYCZNE W CHOROBACH NEREK I DRÓG MOCZOWYCH

Jak podkreśla Łorie z punktu widzenia dietetycznego ważna jest nie tyle postać anatomiczna, ile charakter i stopień czynności nerek. Przed zapisaniem diety musimy znać stan czynnościowy nerek, musimy wiedzieć, jakie składniki ulegają niepożądanemu zatrzymaniu w organizmie. Według Rosenberga w chorobach nerek należy usunąć lub możliwie ograniczyć podawanie takich środków spożywczych, których wskutek nerkowej lub poza nerkowej niedomogi ustrój nie może wydalić bądź w całości, bądź w postaci wytworów ich rozpadu. W chorobach nerek ważne jest zagad...

Pokarmami szkodliwymi, które wzmagają obrzęki j wydalanie białka, są tłuszcze, natomiast białko i węglowodany są dobrze znoszone, sól należy podawać indywidualnie, zależnie od natężenia obrzęków

Pokarmami szkodliwymi, które wzmagają obrzęki j wydalanie białka, są tłuszcze, natomiast białko i węglowodany są dobrze znoszone, sól należy podawać indywidualnie, zależnie od natężenia obrzęków. Wskazane jest podawanie znacznych ilości białka celem pokrycia strat i wyrównania, zaburzeń w osoczu krwi w ten sposób podnosimy ciśnienie osmotyczne osocza i powodujemy ustępowanie obrzęków. Epstein zaleca 2-4 g białka na 1 kg wagi i dobę, podając dietę zawierającą 1300-2500 kalorii, przy czym białka od 120-240 g, tłuszczu od 20-40 g i węglowodanów o...

Zobacz też:

restauracja bracka powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz reishi zarodniki endometrioza po cc pojemnik na odpady medyczne powiekszanie ust szklanka u ginekologa badanie cena rezonansu magnetycznego głowy ile kosztują badania okresowe do pracy pedodonta warszawa laryngolog poznań nfz obrażenia po wypadku samochodowym ułożenia rtg nfzbydgoszcz neurolog dziecięcy radom przychodnia mswia warszawa nfz bydgoszcz ekuz ekuz bydgoszcz poradnia endokrynologiczna dla dzieci

Ocena klinicznych zalet leków na zaburzenia lipidowe ad

Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów. Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów. Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %. W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, truskawki - 150 g, jeżyny - 120 g, pomarańcze - 100 g, gruszki, śliwki, brzoskwinie - 90 g, maliny - 80 g, jabłka - 70 g wiśnie - 60 g, suszone śl...

Najnowsze zdjęcia w galerii restauracjabracka:

331#reishi zarodniki , #endometrioza po cc , #pojemnik na odpady medyczne , #powiekszanie ust szklanka , #u ginekologa badanie , #cena rezonansu magnetycznego głowy , #ile kosztują badania okresowe do pracy , #pedodonta warszawa , #laryngolog poznań nfz , #obrażenia po wypadku samochodowym ,