Często jednak, zwłaszcza przy dłużej trwającej otyłości, dochodzi do zmian w wątrobie, zaburzeń w spalaniu i zużytkowaniu tłuszczów i otyły staje się chorym.
U otyłych z biegiem czasu dochodzi również do osłabienia układu krążenia i waga ciała powiększa się nie tylko wskutek zatrzymywania tłuszczów, ale również i wody.
W każdej jednak postaci otyłości powinniśmy dążyć do ograniczenia wpływów i zwiększenia wydatków, gdyż inaczej nie uwolnimy chorych od nadmiaru wagi.
W pożywieniu otyłych musimy zmniejszyć ilość kalorii, ale jednocześnie chory nie może odczuwać g...
Natomiast, jak to wykazał Węgierko, zwiększenie ilości tłuszczu zwiększa cukromocz i zmniejsza przyswajanie węglowodanów.
Dieta z niską zawartością węglowodanów może spowodować obniżenie poziomu cukru w moczu, ale mimo tego chorzy tacy czują się źle, są niezdolni do pracy i, jak mówi Węgierko, mogą zginąć z dobrą analizą w ręku.
Chorzy na cukrzycę potrzebują więcej węglowodanów niż ludzie zdrowi, gdyż organizm chorego na cukrzycę jest niedocukrzony, a często ,,obdarty z węglowodanów (Węgierko).
Normalnie ustrój zawiera około 400-500 g węglowodanów zmagazynowanych w...
Zakwaszanie należy stosować tylko w tych razach o ile nerki zachowały zdolność stężania moczu.
Odmianą diety zakwaszającej jest dieta ketorodna.
Dietę tę stosowano u chorych na padaczkę, przy czym zauważono, że mocz tych chorych pozostawał długo jałowy.
W roku 1931 A.
Clark zastosował tę dietę do leczenia zakażeń dróg moczowych.
Dieta ketorodna polega na podawaniu dużej ilości tłuszczów przy równoczesnym miernym ograniczeniu białka i bardzo znacznym ograniczeniu węglowodanów.
W tych warunkach następuje niezupełne spalenie tłuszczów, powstają ciała ketonowe; które zakw...