W wątrobie odkładają się również witaminy zespołu B, ale w ilości stosunkowo niewielkiej.
Działalność miąższu wątroby zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania.
Dieta lecznicza powinna chronić wątrobę przed przeciążeniem, a uszkodzonemu narządowi ułatwić funkcjonowanie.
Dawniejsze, diety zalecały w chorobach miąższu wątroby ograniczenie białka do możliwie niskiego minimum.
Jak wykazały późniejsze badania, założenie to było zupełnie fałszywe, gdyż białko jest niezbędne dla prawidłowej c...
DIETA BEZSOLNA Od czasu, kiedy w 1903 r.
Strauss wprowadził do lecznictwa dietę bezsolną, zajmuje ona ważne miejsce w terapii, a zwłaszcza w terapii chorób nerkowych.
Strauss odróżnia 4 rodzaje diety bezsolnej: 1) łagodną z zawartością 5-10 g NaCI, 2) średnią - mniej niż 5 g NaCI; 3) ścisłą - około 2,0 g NaCI; 4) ostrą - mniej niż 1,0 g NaCI.
Należy pamiętać, że potrawy bez soli są mdłe, niesmaczne, ale przez umiejętne przyrządzenie można w znacznym stopniu zmniejszyć braki smakowe tej diety.
Rozró...
Korzystne działanie diety Karela zależy od wielu czynników.
Ograniczona zostaje ilość-płynów (800-1000 ml, soli kuchennej 1,6-1,8 g NaCI w 1 litrze mleka), mleko zawiera znaczną ilość węglowodanów (do 40 g cukru mlekowego w 1 litrze), ma małą wartość kaloryczną, a działając lekko rozwalniająco zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej (W.
Orłowski).
Nie należy podawać diety Karela chorym bardzo wyniszczonym, cierpiącym na zaburzenia przewodu pokarmowego.
Starcy źle znoszą dietę Karela, jak również chor...