Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_blogi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/restauracjabracka.pl/media/data.php on line 27

Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_tagi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/restauracjabracka.pl/media/data.php on line 28
muffiny szpinakowe

muffiny szpinakowe

Stosujemy, więc diety niskosodowe

Stosujemy, więc diety niskosodowe. Jak to wykazał jeszcze w r. 1911 Pfeiffer, jon sodu, a nie chloru wiąże wodę w ustroju. W cięższych postaciach niewydolności krążenia diety zawierające 1,5-2,0 g NaCI (500-600 mg sodu), jak na przykład dieta Karela, zawodzą. Dopiero po ograniczeniu podaży sodu do 400-200 mg, a według niektórych badaczy (Izeri) do 50 mg-dziennie, można w tych razach uzyskać wyraźną poprawę stanu chorych. U nas pomyślne wyniki leczenia przewlekłej niewydolności krążenia dietą niskosodową przedstawił Żera (Zjazd Kardiologów. Gdańsk 23. XI. 1952). Mało sodu zawierają: masło (płukan...

Więcej »

STANY MOCZNIKOWE I ICH LECZENIE

Gdy mocznik zaczyna się podwyższać, ograniczamy białko do około 30 g. Węglowodany powinny stanowić więcej niż połowę podaży kalorycznej, z tłuszczów podajemy masło, śmietanę, oliwę, ponadto jarzyny, owoce, soki owocowe i jarzynowe, lekką kawę, herbatę; alkohol wyłączamy, ilość płynów ograniczamy do 1200 ml. Jeżeli występują objawy pękania naczyń krwionośnych na dnie oka lub grozi wy lew do mózgu, to ograniczenia dietetyczne zaostrzamy lub stosujemy jedną z diet specjalnych (dieta owocowa, Karela ziemniaczana). STANY MOCZNIKOWE I ICH LECZENIE 1. Mocznica prawdziwa - uraemia uerc. Jeśli chory znajduje...

Więcej »

DIETA W STWARDNIENIU NACZYŃ KRWIONOŚNYCH

Sól kuchenną ograniczano. DIETA W STWARDNIENIU NACZYŃ KRWIONOŚNYCH W stwardnieniu tętnic dochodzi do zmian zapalnych i zwyradniających, głównie w obrębie błony wewnętrznej. Etiologia i patogeneza tych niezwykle rozpowszechnionych zmian nie jest całkowicie wyjaśniona. Już od dawna wiązano rozwój stwardnienia tętnic z zaburzeniami gospodarki tłuszczowej, zwłaszcza, kiedy Windaus (1910) stwierdził, że głównym składnikiem ognisk miażdżycowych jest cholesterol. Za udziałem cholesterolu w rozwoju miażdżycy przemawiają spostrzeżenia kliniczne, mówiące o wysokiej częstości wczesnym rozwoju i ciężkim przebie...

Więcej »

Zobacz też:

restauracja bracka powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz reishi zarodniki endometrioza po cc pojemnik na odpady medyczne powiekszanie ust szklanka u ginekologa badanie cena rezonansu magnetycznego głowy ile kosztują badania okresowe do pracy pedodonta warszawa laryngolog poznań nfz obrażenia po wypadku samochodowym ułożenia rtg nfzbydgoszcz neurolog dziecięcy radom przychodnia mswia warszawa nfz bydgoszcz ekuz ekuz bydgoszcz poradnia endokrynologiczna dla dzieci

Material podawany jest równomiernie

Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów. Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów. Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %. W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, truskawki - 150 g, jeżyny - 120 g, pomarańcze - 100 g, gruszki, śliwki, brzoskwinie - 90 g, maliny - 80 g, jabłka - 70 g wiśnie - 60 g, suszone śliwki - 50 g. Orzechy zawierają 12-15 % węglowodanów, ale...

Więcej »
http://www.stomatologkrakow.biz.pl 751#kotlety wołowe w sosie , #potrawa dla dzieci , #buraki zasmażane do obiadu , #burger domowej roboty , #racuchy z jabłkiem na zsiadłym mleku , #śledzie sałatki , #co na sylwestra w domu , #smoothie z malinami , #spód do sernika z ciasteczek , #ciasto na wielkanoc przepis ,