sajgonki kwestia smaku

Zakwaszanie należy stosować tylko w tych razach o ile nerki zachowały zdolność stężania moczu

Zakwaszanie należy stosować tylko w tych razach o ile nerki zachowały zdolność stężania moczu. Odmianą diety zakwaszającej jest dieta ketorodna. Dietę tę stosowano u chorych na padaczkę, przy czym zauważono, że mocz tych chorych pozostawał długo jałowy. W roku 1931 A. Clark zastosował tę dietę do leczenia zakażeń dróg moczowych. Dieta ketorodna polega na podawaniu dużej ilości tłuszczów przy równoczesnym miernym ograniczeniu białka i bardzo znacznym ograniczeniu węglowodanów. W tych warunkach następuje niezupełne spalenie tłuszczów, powstaj...

Więcej »

W okresie tym pożywienie musi być lekko strawne z dostateczną ilością pełnowartościowego białka

W okresie tym pożywienie musi być lekko strawne z dostateczną ilością pełnowartościowego białka. Podajemy kasze, ryż, białka jaj (można podawać i pełne jajka, gdyż żółtko zawiera lecytynę, a tłuszczu wagowo mało i to dobrze przyswajalnego), biały ser, twaróg, gotowane chude mięso. Podajemy również żelatynę, która chociaż jest białkiem małowartościowym, ale urozmaica-dietę i ma zalety smakowe, owoce, soki jarzynowe i owocowe, witaminy A, B1, B2, C. Płynów i soli w tym okresie nie ograniczamy. W okresie drugim puchlinowym następuje zubożenie o...

Więcej »

Schematycznie dzielimy otyłość na zewnątrzpochodną i wewnątrzpochodną

Schematycznie dzielimy otyłość na zewnątrzpochodną i wewnątrzpochodną. Czynniki powodujące otyłość wielokrotnie się z sobą splatają, zazębiają, a w niektórych przypadkach nie są jasne. Tarejew podkreśla, że nie można wyjaśnić przyczyny, otłuszczenia chorobowego tylko dysproporcją kaloryczności pokarmu i rozchodowania energii przez organizm. Podstawowa przemiana materii przeważnie jest prawidłowa, podobnie i swoiste dynamiczne działanie pokarmów. Powiedzenie, że ktoś nie może zeszczupleć, ponieważ jeszcze zbyt dużo je, polega na nieznajomości...

Więcej »

Zobacz też:

restauracja bracka powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz reishi zarodniki endometrioza po cc pojemnik na odpady medyczne powiekszanie ust szklanka u ginekologa badanie cena rezonansu magnetycznego głowy ile kosztują badania okresowe do pracy pedodonta warszawa laryngolog poznań nfz obrażenia po wypadku samochodowym ułożenia rtg nfzbydgoszcz neurolog dziecięcy radom przychodnia mswia warszawa nfz bydgoszcz ekuz ekuz bydgoszcz poradnia endokrynologiczna dla dzieci

Rak piersi po profilaktycznej mastektomii dwuetapowej u kobiet z mutacją BRCA1 lub BRCA2 cd

Z owoców mało potasu zawierają borówki 0,05-0,10 g, jabłka, gruszki, poziomki i cytryny zawierają 0,10-0,15 g, czereśnie, agrest, maliny i pomarańcze 0,15-0,25 g, porzeczki, morwy 0,25-0,35 g, rabarbar 0,35-0,45 g. 100 gramów białego chleba zawiera do 0,9 g potasu, 100 g ryżu polerowanego tylko 0,079 g, 100 g cukru białego 0,004 g, cukru żółtego 0,265 g, 100 g białka jaj 0,154 g, żółtka jaj 0,118 g potasu. Bogate w potas są wyciągi mięsne około 4,160 g potasu i drożdże piwne około 2,055 g. Zupełnie natomiast pozbawiona potasu jest żelatyna. W przebie...

Więcej »
http://www.qmed.com.pl 751#kotlety wołowe w sosie , #potrawa dla dzieci , #buraki zasmażane do obiadu , #burger domowej roboty , #racuchy z jabłkiem na zsiadłym mleku , #śledzie sałatki , #co na sylwestra w domu , #smoothie z malinami , #spód do sernika z ciasteczek , #ciasto na wielkanoc przepis ,