Trawienie białka jest już bardziej upośledzone, a najbardziej zaś trawienie tłuszczów.
Łaknienie u chorych na serce jest przeważnie upośledzone i to w znacznym nieraz stopniu, potrawy, więc powinny być smaczne i estetycznie podane.
Brak łaknienia może być groźny, gdyż doprowadza do wyniszczenia organizmu.
Umiejętny dobór pokarmów łatwo strawnych, smacznych, o niedużej objętości i wystarczającej wartości kalorycznej ma duże znaczenie w leczeniu chorób układu krążenia.
Podawanie g...
Unikamy pokarmów obfitujących- w cholesterol (wątroba, móżdżek, nerki, żółtka jaj).
Wątroba w kamicy przerabia cholesterol na kwasy żółciowe jedynie w ilości niedostatecznej tak, że gromadzi się en w żółci i może wypadać w postaci złogów.
Przy układaniu diety należy zawsze zwrócić uwagę, czy chory jest otyły, czy wychudzony i odpowiednio do tego dostosować wartość kaloryczną pożywienia.
U osób otyłych ograniczamy ilość kalorii oraz zmniejszamy w sposób umiarkowany płyny...
W okresie tym pożywienie musi być lekko strawne z dostateczną ilością pełnowartościowego białka.
Podajemy kasze, ryż, białka jaj (można podawać i pełne jajka, gdyż żółtko zawiera lecytynę, a tłuszczu wagowo mało i to dobrze przyswajalnego), biały ser, twaróg, gotowane chude mięso.
Podajemy również żelatynę, która chociaż jest białkiem małowartościowym, ale urozmaica-dietę i ma zalety smakowe, owoce, soki jarzynowe i owocowe, witaminy A, B1, B2, C.
Płynów i soli w tym okresie...