Podstawą tego leczenia jest dieta oraz podawanie insuliny

Podstawą tego leczenia jest dieta oraz podawanie insuliny, ale mimo całego znaczenia tych czynników nie wyczerpują one leczenia cukrzycy. Umiarkowana praca fizyczna i umysłowa, usunięcie szkodliwych wpływów działających na układ nerwowy, uregulowanie trybu życia, leczenie objawowe, leczenie chorób towarzyszących składają się poza stosowaniem diety i insuliny na kompleksowe leczenie chorych na cukrzycę. Dieta chor...

LECZENIE DIETĄ

Przejadanie się, siedzący tryb życia, wstrząsy nerwowe, brak witamin w pokarmie są czynnikami sprzyjającymi powstawaniu cukrzycy. Na odporność trzustki, a zapewne też i innych gruczołów wydzielania wewnętrznego, biorących udział w regulacji przemiany węglowodanowej, wpływ mają niektóre witaminy oraz związki białkowe. LECZENIE DIETĄ W niewielu chorobach dieta odgrywa tak wielką rolę jak w cukrzycy. Aż do ch...

W okresie głodzenia ustrój broni stałości poziomu glukozy we krwi

Wiadomo jest ogólnie, że ograniczenie pokarmowe u otyłych chorych na cukrzycę wpływa pomyślnie na przebieg choroby. W okresie głodzenia ustrój broni stałości poziomu glukozy we krwi: 1) zwiększając wytwarzanie glikogenu ze źródeł nie węglowodanowych; 2) zmniejszając zużytkowanie glukozy przez tkanki. Na oba te mechanizmy wpływ mają czynniki dokrewne - przedni płat przysadki i nadnercze poprzez ACTH i hormony s...

Zobacz też:

restauracja bracka powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz reishi zarodniki endometrioza po cc pojemnik na odpady medyczne powiekszanie ust szklanka u ginekologa badanie cena rezonansu magnetycznego głowy ile kosztują badania okresowe do pracy pedodonta warszawa laryngolog poznań nfz obrażenia po wypadku samochodowym ułożenia rtg nfzbydgoszcz neurolog dziecięcy radom przychodnia mswia warszawa nfz bydgoszcz ekuz ekuz bydgoszcz poradnia endokrynologiczna dla dzieci

Niektórzy psychologowie mówia nawet o kontrastujacej w stosunku do potrzeby uleglosci potrzebie dominowania

Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów. Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów. Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %. W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, t...

Najnowsze zdjęcia w galerii restauracjabracka:

331#powiekszanie ust szklanka , #u ginekologa badanie , #cena rezonansu magnetycznego głowy , #ile kosztują badania okresowe do pracy , #pedodonta warszawa , #laryngolog poznań nfz , #obrażenia po wypadku samochodowym , #ułożenia rtg , #nfzbydgoszcz , #neurolog dziecięcy radom ,