Czynnikiem wolotwórczym w kapuście ma być związek cyjanowy

W doświadczeniach na zwierzętach wykazano, że surowa brukselka, kapusta i kalafiory powoduj ą u królików powstawanie wola. Czynnikiem wolotwórczym w kapuście ma być związek cyjanowy. Wolotwórczo działa też surowa soja. Duże znaczenie ma zapobiegawcze podawanie jodu w okolicach dotkniętych wolem endemicznym. W okolicach dotkniętych wolem dodaje się jodek potasu do soli kuchennej (0,10 mg KJ na 10 g NaCI). Marine i Kimball w roku 1920 leczyli jodem duże grupy dziewcząt w wieku szkolnym. Wole rozwinęło się tylko u 5 na 2190 dziewcząt, które otrzymywały jod natomiast, spośród 2305 które nie otrzymywały jodu, ...

Gruźlica występuje częściej u cierpiących na cukrzycę

Gruźlica występuje częściej u cierpiących na cukrzycę. Początkowe objawy mogą być ukryte i nierzucające się w oczy. Dlatego trzeba bardzo uważać, aby wykryć początki tego powikłania. Przyśpieszenie tętna, stany podgorączkowe, spadek wagi przyspieszenie opadania krwinek, pogorszenie się tolerancji węglowodanowej i konieczność zwiększenia podaży insuliny powinny nasuwać myśl o konieczności kontroli stanu płuc chorego na cukrzycę. Należy pamiętać, że w początkowych okresach prątków gruźlicy w plwocinie bardzo często nie stwierdza się, że często zdarzają się przypadki o szybkim rozwoju, z powstaw...

Z owoców mało potasu zawierają borówki 0,05-0,10 g

Z owoców mało potasu zawierają borówki 0,05-0,10 g, jabłka, gruszki, poziomki i cytryny zawierają 0,10-0,15 g, czereśnie, agrest, maliny i pomarańcze 0,15-0,25 g, porzeczki, morwy 0,25-0,35 g, rabarbar 0,35-0,45 g. 100 gramów białego chleba zawiera do 0,9 g potasu, 100 g ryżu polerowanego tylko 0,079 g, 100 g cukru białego 0,004 g, cukru żółtego 0,265 g, 100 g białka jaj 0,154 g, żółtka jaj 0,118 g potasu. Bogate w potas są wyciągi mięsne około 4,160 g potasu i drożdże piwne około 2,055 g. Zupełnie natomiast pozbawiona potasu jest żelatyna. W przebiegu choroby Addisona często występuje niedobór kwasu soln...

Zobacz też:

restauracja bracka powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz reishi zarodniki endometrioza po cc pojemnik na odpady medyczne powiekszanie ust szklanka u ginekologa badanie cena rezonansu magnetycznego głowy ile kosztują badania okresowe do pracy pedodonta warszawa laryngolog poznań nfz obrażenia po wypadku samochodowym ułożenia rtg nfzbydgoszcz neurolog dziecięcy radom przychodnia mswia warszawa nfz bydgoszcz ekuz ekuz bydgoszcz poradnia endokrynologiczna dla dzieci

Reforma systemu opieki zdrowotnej - w jaki sposób lekarze mogą pomóc

Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów. Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów. Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %. W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, truskawki - 150 g, jeżyny - 120 g, pomarańcze - 100 g, gruszki, śliwki, brzoskwinie - 90 g, maliny - 80 g, jabłka - 70 g wiśnie - 60 g, suszone śliwki - 50 g. Orzechy zawierają 12-15 % węglowodanów, ale...

Najnowsze zdjęcia w galerii restauracjabracka:

331#u ginekologa badanie , #cena rezonansu magnetycznego głowy , #ile kosztują badania okresowe do pracy , #pedodonta warszawa , #laryngolog poznań nfz , #obrażenia po wypadku samochodowym , #ułożenia rtg , #nfzbydgoszcz , #neurolog dziecięcy radom , #przychodnia mswia warszawa ,