W przewlekłym nieżycie jelit duże znaczenie ma dieta oszczędzająca chory narząd.
Z jadłospisu należy usunąć pokarmy, które silniej drażnią jelita mechanicznie (błonnik) czy też na drodze chemicznej (kwasy organiczne, cukry, dwutlenek węgla, ostre przyprawy i potrawy trudno strawne).
W nieżycie jelit cienkich podstawę diety stanowią pokarmy mączne, kleiki, kaszki, grzanki, sucharki, kisiele z dodatkiem soku z czarnych j...
Należy podawać delikatnie mielone i siekane mięso, ryby, jaja na miękko, żelatynę, mieloną wątrobę cielęcą.
W razie potrzeby podajemy dożylnie plazmę, roztwory aminokwasów, przetaczamy krew.
Dawki krwi i osocza powinny być duże - 500-1000 ml.
Pełna krew jest lepsza od osocza, gdyż dostarcza równocześnie ciał odpornościowych.
Z innych pokarmów podajemy kasze, ryż, lane kluseczki, sucharki, miazgę z jabłek, czarn...
W razie zwiększenia mocznika we krwi stosujemy dietę owocową, ziemniaczaną lub jarzynowo-kaszkową.
Podajemy same soki owocowe, jarzyny, kleiki z ryżu, z kasz, cukier, miód.
Nie podajemy soli w tym okresie.
Podajemy znaczną ilość węglowodanów, aby uchronić ustrój przed rozpadem własnego białka tkankowego.
Jeżeli poziom mocznika waha się pomiędzy 60-70 mg%, to można chorym takim podawać (pod ścisłą kontrolą moczni...