W przewlekłym nieżycie jelit duże znaczenie ma dieta oszczędzająca chory narząd.
Z jadłospisu należy usunąć pokarmy, które silniej drażnią jelita mechanicznie (błonnik) czy też na drodze chemicznej (kwasy organiczne, cukry, dwutlenek węgla, ostre przyprawy i potrawy trudno strawne).
W nieżycie jelit cienkich podstawę diety stanowią pokarmy mączne, kleiki, kaszki, grzanki, sucharki, kisiele z dodatkiem soku z czarnych jagód, kakao na wodzie, czerwone wino, masło deserowe, chude mielone i siekane gotowane mięso, jaja na miękko.
Jarzyny przetarte i ziemniaki w postaci pur...
Gdy mocznik zaczyna się podwyższać, ograniczamy białko do około 30 g.
Węglowodany powinny stanowić więcej niż połowę podaży kalorycznej, z tłuszczów podajemy masło, śmietanę, oliwę, ponadto jarzyny, owoce, soki owocowe i jarzynowe, lekką kawę, herbatę; alkohol wyłączamy, ilość płynów ograniczamy do 1200 ml.
Jeżeli występują objawy pękania naczyń krwionośnych na dnie oka lub grozi wy lew do mózgu, to ograniczenia dietetyczne zaostrzamy lub stosujemy jedną z diet specjalnych (dieta owocowa, Karela ziemniaczana).
STANY MOCZNIKOWE I ICH LECZENIE 1.
Mocznica pra...
DIETA W CZASIE LECZENIA CHOROBY ROBACZEJ Ludowym środkiem przeciw owsikom i glistom jelitowym są świeże nasiona dyni.
Podaje się je bez twardej skorupki, zmieszane z mlekiem lub słodzoną wodą.
Suszone nasiona nie zawierają ciał działających czerwiogubnie.
Jednorazowa dawka nasion dyni wynosi 20-30 g (A.
Landau).
Czosnek, a w mniejszym stopniu cebula działają przeciwczerwiowo, a działanie to zależy od obecności olejków eterycznych zawierających dwusiarczki allylowe.
W czasie kuracji przeciw owsikom zaleca się podawanie przecieranej marchwi, selerów, czosnku, cebuli, szc...