Trawienie białka jest już bardziej upośledzone, a najbardziej zaś trawienie tłuszczów.
Łaknienie u chorych na serce jest przeważnie upośledzone i to w znacznym nieraz stopniu, potrawy, więc powinny być smaczne i estetycznie podane.
Brak łaknienia może być groźny, gdyż doprowadza do wyniszczenia organizmu.
Umiejętny dobór pokarmów łatwo strawnych, smacznych, o niedużej objętości i wystarczającej wartości kalorycznej ma duże znaczenie w leczeniu chorób układu krążenia.
Podawanie goryczek,...
W okresie tym pożywienie musi być lekko strawne z dostateczną ilością pełnowartościowego białka.
Podajemy kasze, ryż, białka jaj (można podawać i pełne jajka, gdyż żółtko zawiera lecytynę, a tłuszczu wagowo mało i to dobrze przyswajalnego), biały ser, twaróg, gotowane chude mięso.
Podajemy również żelatynę, która chociaż jest białkiem małowartościowym, ale urozmaica-dietę i ma zalety smakowe, owoce, soki jarzynowe i owocowe, witaminy A, B1, B2, C.
Płynów i soli w tym okresie nie ogr...
Nie wolno spożywać większych ilości tłuszczu, potraw zimnych, piwa, czekolady, orzechów, migdałów, ciastek z kremem, żółtek jaj, smażonych ziemniaków, mięsa kaczek, gęsi, tłustych ryb, tłustych serów.
Podajemy cielęcinę, wołowinę, kury gotowane, duszone lub w potrawce.
Można pozwolić na nieco chudej szynki lub polędwicy, chude ryby (świeże).
Podajemy białka jaj, biały ser, twaróg, z jarzyn podajemy marchew, ziemniaki, zielony groszek, kwiat kalafiora, zieloną sałatę.
Owoce tak jak w ...