Stąd wypływa ważne znaczenie związków lipotropowych (metioniny, choliny, inozytolu).
Wiemy też już od dawna, że obfita podaż węglowodanów jest czynnikiem ochronnym i leczniczym dla miąższu wątroby.
To lecznicze działanie białek i węglowodanów jest potęgowane przez równoczesne podawanie wyciągów wątroby i witamin, zwłaszcza witamin A, C oraz zespołu witaminy B.
Za pomocą nowoczesnych diet możemy obecnie...
Natomiast, jak to wykazał Węgierko, zwiększenie ilości tłuszczu zwiększa cukromocz i zmniejsza przyswajanie węglowodanów.
Dieta z niską zawartością węglowodanów może spowodować obniżenie poziomu cukru w moczu, ale mimo tego chorzy tacy czują się źle, są niezdolni do pracy i, jak mówi Węgierko, mogą zginąć z dobrą analizą w ręku.
Chorzy na cukrzycę potrzebują więcej węglowodanów niż ludzie zdrowi,...
Zupełne wyłączenie białka możliwe jest tylko na krótki okres czasu.
Należy wówczas podawać obficie węglowodany, aby ograniczyć rozpad białka ustrojowego i wzmóc odtruwającą czynność wątroby.
Ze źródeł białkowych wyłącza się zwłaszcza pokarmy zawierające dużo związków purynowych - konserwy, marynaty, wędliny, ryby morskie.
Wyłączyć należy też przy wzroście reszty azotowej pokarmy zawierające ...