Z owoców mało potasu zawierają borówki 0,05-0,10 g, jabłka, gruszki, poziomki i cytryny zawierają 0,10-0,15 g, czereśnie, agrest, maliny i pomarańcze 0,15-0,25 g, porzeczki, morwy 0,25-0,35 g, rabarbar 0,35-0,45 g.
100 gramów białego chleba zawiera do 0,9 g potasu, 100 g ryżu polerowanego tylko 0,079 g, 100 g cukru białego 0,004 g, cukru żółtego 0,265 g, 100 g białka jaj 0,154 g, żółtka jaj 0,118 g potasu.
Bogate w potas są wyciągi mięs...
Oprócz niedoboru białka dieta bogata w tłuszcz sprzyja rozwojowi marskości.
Z tych względów dieta chorych na marskość wątroby powinna obfitować w pełnowartościowe białko i węglowodany oraz witaminy i być uboga, w tłuszcze.
Białko wbrew dawnym poglądom jest konieczne.
Raudin, Miller, Whipple, Riss wykazali, że wysoka zawartość glikogenu w wątrobie przy diecie bogatej w tłuszcze a ubogiej w białko nie chroni wątroby przed działaniem ...
Natomiast, jak to wykazał Węgierko, zwiększenie ilości tłuszczu zwiększa cukromocz i zmniejsza przyswajanie węglowodanów.
Dieta z niską zawartością węglowodanów może spowodować obniżenie poziomu cukru w moczu, ale mimo tego chorzy tacy czują się źle, są niezdolni do pracy i, jak mówi Węgierko, mogą zginąć z dobrą analizą w ręku.
Chorzy na cukrzycę potrzebują więcej węglowodanów niż ludzie zdrowi, gdyż organizm chorego na cu...