Gruźlica występuje częściej u cierpiących na cukrzycę.
Początkowe objawy mogą być ukryte i nierzucające się w oczy.
Dlatego trzeba bardzo uważać, aby wykryć początki tego powikłania.
Przyśpieszenie tętna, stany podgorączkowe, spadek wagi przyspieszenie opadania krwinek, pogorszenie się tolerancji węglowodanowej i konieczność zwiększenia podaży insuliny powinny nasuwać myśl o konieczności kontroli stanu płuc chorego na cukrzycę.
Należy pamiętać, że w początkowych okresach prątków gruźlicy w plwocinie bardzo często nie stwierdza się, że często zdarzają się przypadki o szybkim rozwoju, z powstawa...
Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów.
Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów.
Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %.
W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, truskawki - 150 g, jeżyny - 120 g, pomarańcze - 100 g, gruszki, śliwki, brzoskwinie - 90 g, maliny - 80 g, jabłka - 70 g wiśnie - 60 g, suszone śliwki - 50 g.
Orzechy zawierają 12-15 % węglowodanów, ale ...
Wyłącza się środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy (alkohol, mocna kawa i herbata).
Zaleca się natomiast spożywanie mleka, owoców, jarzyn (zwłaszcza zielonych), miodu i białego sera.
Ograniczenia dietetyczne zależą od przypadku, jeśli występuje chromanie przestankowe, objawy uszkodzenia mięśnia sercowego lub naczyń mózgowych, to ograniczenia dietetyczne muszą być większe.
Podajemy wtedy głównie owoce, jarzyny, mleko, potrawy mączne, ograniczamy sól i mięso.
Wielu autorów zaleca dla zapobiegania stwardnianiu naczyń czynniki lipotropowe z zespołu wit.
B.
Związki te, jak cholina, inozytol, pirydoksyna,...