Mężczyźni cierpią na dnę o wiele częściej niż kobiety

Mężczyźni cierpią na dnę o wiele częściej niż kobiety.
W powstawaniu objawów dny dużą rolę gra osadzanie się soli kwasu moczowego w tkankach.
Wobec niewystarczającej znajomości przyczyn powstawania dny leczenie nasze nie może być ściśle przyczynowe, jednakże pewne jest, że w każdym przypadku tej choroby wskazane jest racjonalne odżywianie, regularny tryb życia z wyłączeniem alkoholu.
Podaż związków purynowych należy ograniczyć, ale nie w sposób bezwzględny.
Jest rzeczą wątpliwą, czy wytrącanie się soli kwasu moczowego w stawach, chrząstkach i narządach wewnętrznych zależy od podaży pokarmów zawierających ciała purynowe jest to pewno tylko późniejszy przejaw cierpienia.
Przekonano się, że dieta bogata w tłuszcze wzmaga wchłanianie zwrotne moczanów w kanalikach moczowych, a dieta bogata w węglowodany wzmaga wydalanie tych związków z moczem (cyt.
według Duncana).
Liczne spostrzeżenia kliniczne wskazują, że chorzy z dną mogą uzyskać poprawę za pomocą diety ubogiej w tłuszcze i ciała purynowe, a bogatej w węglowodany.
Odkładanie soli moczanu sodu ma miejsce prawdopodobnie nie w tkankach zdrowych, lecz w już uprzednio chorobowo zmienionych.
Głodzenie, dieta bogata w tłuszcze, praca fizyczna – zmniejszają wydalanie kwasu moczowego.
Być może zjawisko to zależy od występującego zakwaszenia.
Dieta w dnie powinna zawierać dostateczną ilość białka, żelaza i witamin, obficie – węglowodany oraz małą ilość tłuszczu.
Krańcowe ograniczanie ciał purynowych nie jest wskazane.
Niewątpliwie należy usunąć z diety pokarmy zawierające dużo związków purynowych, ale mięso, chude ryby i jarzyny strączkowe mogą być podawane w miernych ilościach.
Mniej niż 0,060 g puryn w 100 g produktów zawierają: chleb, jaja, jarzyny.
Wolne od ciał purynowych są: masło, ser, mleko, śmietana, owoce, ryż, miód, dżemy owocowe, marmolady, cukier.
Chorzy na dnę mogą też spożywać szparagi, pomidory, szczypiorek, cebulę i czosnek.
Bogate w ciała purynowe są: kakao, kawa, herbata, czekolada, narządy miąższowe, wyciągi z mięsa.
Sporo związków purynowych znajdujemy w niektórych jarzynach, jak: groch, fasola, soczewica oraz szpinak l grzyby.
Nie podajemy w dnie konserw, marynat, przypraw korzennych, pieprzu, musztardy, móżdżku, grasicy, trzustki; spożycie mięsa należy ograniczyć.
Ogólna ilość pożywienia powinna u chorych na dnę ulec zmniejszeniu chodzi tu zwykle o osoby otyłe.
Unikać należy pokarmów, które u danego chorego wywołują objawy uczulenia.
Białka dostarczamy pod postacią mleka, białego sera, jaj.
Podajemy owoce, potrawy mączne, kasze, ryż, ziemniaki, pieczywo, miód, powidła, płynów nie ograniczamy
[patrz też: , , ]
[przypisy: cena rezonansu magnetycznego głowy, ile kosztują badania okresowe do pracy, pedodonta warszawa ]