Mięso ograniczamy do 3-4 razy tygodniowo, podajemy raczej gatunki tłuste

Mięso ograniczamy do 3-4 razy tygodniowo, podajemy raczej gatunki tłuste.
Podobnie podajemy niewielkie ilości tłustych serów.
Zwalczając zaparcie stolca należy pamiętać jeszcze o kilku zasadach, m.
in.
nie wolno nigdy, lekceważyć pozwów na stolec.
Do ustępu należy chodzić o jednej porze, gdyż wówczas wyrabia się odruch warunkowy.
Należy unikać życia siedzącego, nie nosić uciskającej odzieży, gorsetów i pasów, posiłki należy spożywać regularnie i raczej częściej, gdyż wiemy, że perystaltyka żołądka przenosi się odruchowo na jelito grube.
W zaparciu należy dążyć do wzmocnienia czynności tłoczni brzusznej przez fachowe mieszenie i leczenie hydropatyczne.
W stanach kurczowych zaleca się kąpiele i ciepłe okłady, a w stanach atonicznych zimne natryski szkockie.
Jeżeli konieczne są już środki czyszczące, to nie należy ich nadużywać.
W zaparciu typu skurczowego dobre wyniki daje często parafina podana łącznie ze środkami przeciwskurczowymi.
Nieraz podajemy wody mineralne (np.
Zuber).
Zawsze należy zapewnić chorego cierpiącego na zaparcie, że chociaż jest ono dokuczliwe, to jednakże nie zagraża bynajmniej jego zdrowiu.
Należy zakazać rozmyślania o cierpieniach i rozmawiania na ten temat z otoczeniem.
Pomyślny wpływ wywiera zwykle zmiana miejsca otoczenia, uprawianie lekkiego sportu.
GUZY KRWAWNICOWE W przypadku guzów krwawicowych należy dbać, aby wypróżnienia były codzienne, papkowate.
Należy ograniczyć podawanie mięsa (gnicie), nie podajemy zwłaszcza mięsa marynowanego, peklowanego, konserw, kiełbas.
Należy unikać pokarmów i napojów, które wywołują przekrwienie narządów położonych w obrębie miednicy małej, podkreślić należy szczególnie bardzo szkodliwe działanie alkoholu.
Dieta powinna sprzyjać regularnemu oddawaniu stolca.
Lewatyw należy unikać, Podajemy kefir 2-dniowy, soki owocowe, jarzynowe, kompoty, chude gatunki mięsa i ryb, czerstwe pieczywo, masło, miód, biały ser, marmolady owocowe.
ZAPALENIE WYROSTKA ROBACZKOWEGO (APPENDICITIS) Choroba ta należy do dziedziny chirurgii i leczy się sposobem operacyjnym.
Przewlekłe zapalenie wyrostka robaczkowego kojarzy się często z zaparciem, w tych przypadkach zwykła dieta stosowana w zaparciu może wpływać łagodząco na przebieg cierpienia.
Należy unikać pokarmów powodujących fermentację i wzdęcia (cebula, kapusta, świeży chleb itp.
).
Leczenie dietetyczne ma ważne znaczenie po okresie ostrego napadu.
Ważne jest też odpowiednie postępowanie dietetyczne po zabiegu operacyjnym.
Zbyt wczesny powrót do/pełnego pożywienia może spowodować szereg dolegliwości, jak bóle, mdłości, wzdęcia
[podobne: , , ]
[podobne: cena rezonansu magnetycznego głowy, ile kosztują badania okresowe do pracy, pedodonta warszawa ]