Należy podawać delikatnie mielone i siekane mięso

Należy podawać delikatnie mielone i siekane mięso, ryby, jaja na miękko, żelatynę, mieloną wątrobę cielęcą.
W razie potrzeby podajemy dożylnie plazmę, roztwory aminokwasów, przetaczamy krew.
Dawki krwi i osocza powinny być duże – 500-1000 ml.
Pełna krew jest lepsza od osocza, gdyż dostarcza równocześnie ciał odpornościowych.
Z innych pokarmów podajemy kasze, ryż, lane kluseczki, sucharki, miazgę z jabłek, czarne jagody, czerwone wino.
Tłuszcze podajemy w postaci masła deserowego i śmietanki, jednakże w niedużych ilościach.
We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego mleko jest z zasady źle znoszone.
Często istnieje tu wyraźne uczulenie na mleko, a czasem i na inne pokarmy.
W tych przypadkach należy się liczyć ze zdaniem chorego.
Zapotrzebowanie na witaminy jest zwiększone – podajemy 5000 – 30000 jednostek witaminy A, 30-40 mg witaminy B1, około 10 mg witaminy B2, 15 mg niacyny, 200 mg witaminy C i 50 mg kwasu pantotenowego.
Stosowanie autoszczepionek i surowic przeciwko pałeczkom okrężnicy, paciorkowcom, enterokokom podawanie bakteriofagów – nie daje wyników zadowalających.
Podobnie nie ma większej poprawy po sulfonamidach – nieraz nawet objawy zaostrzają się.
Proponowane zabiegi chirurgiczne nie często pomagają i dają dużą śmiertelność.
Antybiotyki (penicylina, streptomycyna) są stosowane z różnym skutkiem.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest cierpieniem ciężkim i niewdzięcznym pod względem leczenia.
GRUŹLICA JELIT (TUBERCULOSIS INTESTINORUM) Gruźlica jelit jest następstwem i powikłaniem długotrwałej gruźlicy.
Jest to powikłanie ciężkie – już Hipokrates w swych aforyzmach mówił, że jeśli biegunka wystąpi u osób chorych na gruźlicę, to jest to objaw śmiertelny.
Anatomiczny obraz gruźlicy jelit opisał w 1855 Rokitansky i podkreślił, że jest ona następstwem gruźlicy płuc.
Dieta w tych przypadkach-wobec owrzodzeń w jelitach powinna zawierać mało odpadków (błonnik, hemiceluloza).
Nie wolno podawać surowych pokarmów z wyjątkiem soków owocowych.
Podajemy kleiki, kasze, ryż, sucharki, grzanki, jaja na miękko, sok mięsny, herbatę, kakao żołędziowe, odwary z czarnych jagód, kisiele, czerwone wino.
Dieta nie może być zbyt surowa i ograniczona, gdyż nie możemy dopuścić do osłabienia chorego.
Zaleca się podawanie przetworów trzustkowych zawsze należy sprawdzić wydzielanie żołądkowe.
Pomyślne wyniki daje stosowanie odmy brzusznej.
W niektórych przypadkach znajduje zastosowanie leczenie chirurgiczne (przebicie owrzodzenia, zwężenie jelita w postaci przerostowej).
ZAPARCIE STOLCA (OBSTIPATIO) Zaparcie jest zaburzeniem, w którym dochodzi do opóźnionego i niezupełnego opróżniania jelit
[patrz też: , , ]
[przypisy: nfz bydgoszcz ekuz, koszt badania fsh, poradnia endokrynologiczna dla dzieci ]