Oprócz niedoboru białka dieta bogata w tłuszcz sprzyja rozwojowi marskości

Oprócz niedoboru białka dieta bogata w tłuszcz sprzyja rozwojowi marskości.
Z tych względów dieta chorych na marskość wątroby powinna obfitować w pełnowartościowe białko i węglowodany oraz witaminy i być uboga, w tłuszcze.
Białko wbrew dawnym poglądom jest konieczne.
Raudin, Miller, Whipple, Riss wykazali, że wysoka zawartość glikogenu w wątrobie przy diecie bogatej w tłuszcze a ubogiej w białko nie chroni wątroby przed działaniem czynników szkodliwych.
W marskości obniża się ilość białek w organizmie, obniża się poziom I białka w surowicy krwi, ulega zachwianiu stosunek albumin do globulin, zmniejsza się ciśnienie osmotyczne krwi, co sprzyja powstaniu obrzęków i puchliny brzusznej.
Niski poziom białek w surowicy krwi zależy od upośledzonego powstawania ciał białkowych w wątrobie; ograniczeń dietetycznych i utraty białek do płynów przesiękowych.
Białko odgrywa rolę ochronną dla komórek wątroby służy, jako materiał do ich odbudowy, bierze Udział w budowie kwasów żółciowych.
Jeśli hipoalbuminemia osiąga wysoki stopień, to spada również zawartość białka w wątrobie, a w jej komórkach pojawiają się zmiany wsteczne i czynność wątroby słabnie.
Ważna jest nie tylko ilość białek, ale także i ich jakość.
Należy pamiętać, że w marskości rozwija się nieraz niedokrwistość, częściowo zależy ona od utraty przez komórki wątroby zdolności do magazynowania czynnika powodującego dojrzewanie krwinek czerwonych.
W tych przypadkach podajemy 2 razy tygodniowo 2-4 ml wyciągu wątrobowego domięśniowo, ważne znaczenie ma też podawanie witamin.
Wiadomo, że wątroba jest składnicą dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także gra ważną rolę w przemianie witamin B1, B2 i C.
W przebiegu marskości wątroby często dochodzi do braku witaminy A, często występują zaburzenia adaptacji, widzenia o zmroku (kurza ślepota).
Zaobserwowano też, że u chorych na marskość wątroby obniża się poziom karotenu w surowicy krwi, również i poziom witaminy C jest zwykle w tych przypadkach niski, nierzadko daje się wykazać brak witaminy B1 czy B2.
Patek i Post opisali w przebiegu marskości wątroby zmiany skórne o charakterze pelagry, zmiany zapalne nerwów, zanik brodawek języka.
Podawanie witaminy B1 wskazane jest w marskości wątroby i z powodu równoczesnego podawania diety wysokowęglowodanowej.
Dieta w przebiegu marskości wątroby zależy w znacznej mierze od okresu, w którym znajduje się chory, schematycznie rozróżniamy okres przedpuchlinowy i puchlinowy.
W okresie pierwszym należy unikać w pokarmach błonnika, który usposabia do wzdęć, tak znamiennych dla tego okresu choroby
[podobne: , , ]
[patrz też: stomatolog ursynów, powiekszanie ust wroclaw, ośrodek terapii uzależnień nfz ]