Podajemy śmietankę, masło śmietankowe, oliwę, jajka

Oczywiście, że dyskineza sprzyjając zastojowi żółci ułatwia rozwój zakażenia i zmian zapalnych, zastój żółci i jej zakażenia wiodą znowu do powstania kamicy żółciowej.
W ten sposób rozmaite zaburzenia dróg żółciowych zazębiają się.
W zaburzeniach dyskinetycznych hipotonicznych bez objawów zakażenia zaleca się dietę bogatą w łatwo przyswajalne tłuszcze.
Podajemy śmietankę, masło śmietankowe, oliwę, jajka.
Należy jednak pamiętać, że dieta obfitująca w tłuszcze powoduje otyłość, wzmaga poziom cholesterolu we krwi i sprzyja stłuszczeniu wątroby.
Z tych, względów nie należy stosować diety obfitującej w tłuszcze przez dłuższy okres.
Opróżnianie pęcherzyka żółciowego pobudzamy przez podawanie soli kwasów żółciowych, decholiny, naparów ziół, skuteczne jest również płukanie dwunastnicy oraz leczenie zdrojowe (np.
Krynica).
W zaburzeniach dyskinetycznych typu hipertonicznego podajemy środki przeciwskurczowe (papaweryna, belladona, atropina), uspokajające, stosujemy kuracje ziołowe, ciepło, zabiegi fizykalne (diatermia).
W dyskinezie hipertonicznej ograniczamy znacznie tłuszcze, wyłączamy alkohol, ostre przyprawy, potrawy pieczone, smażone, konserwy, marynaty, wędliny, śledzie, sardynki, tłuste sery, czarny chleb, jarzyny strączkowe.
Na wydzielanie żółci wywiera znaczny wpływ podawanie wody.
Jak wynika z badań Węgierki, długotrwałe nawadnianie ustroju powoduje zwiększenie wydzielania żółci i jej rozwodnienie.
Mięso zwiększa umiarkowanie wydzielanie żółci, silnie zwiększają wydzielanie żółci masło, żółtka jaj, a zwłaszcza oliwa.
Węglowodany oraz soki jarzynowe nie mają działania żółciotwórczego.
Na wydzielanie żółci poważny wpływ posiadają używki i przyprawy.
Według badań Schmidta chrzan, pieprz, liście laurowe mają działanie żółciotwórcze, sok czosnku zagęszcza żółć i hamuje jej wydzielanie, ocet hamuje wybitnie czynność żółciotwórczą wątroby.
Alkohol, kawa ziarnista, herbata, papryka, goździki nie wywierały w doświadczeniach Schmidta większego wpływu na wydzielanie żółci.
W stanach zapalnych dróg żółciowych należy choremu zapewnić spokój, nie wolno w tym okresie podawać pokarmów pobudzających ruchy dróg żółciowych.
W okresie ostrym najlepiej rozpoczynać leczenie od 1-2-dniowej głodówki.
Następnie podajemy płyny słodzone, dalej soki owocowe i jarzynowe, kaszki, konfitury, puree z ziemniaków, sucharki.
Po uspokojeniu się objawów ostrych dieta w niekamicowym zapaleniu dróg żółciowych może być podobna jak w 3 okresie leczenia zapaleń miąższu wątrobowego tym bardziej, że zapalenie dróg żółciowych powoduje z czasem również i uszkodzenie komórek miąższu wątrobowego
[więcej w: , , ]
[patrz też: apteka internetowa chrzanów, obrażenia po wypadku samochodowym, ułożenia rtg ]