Podstawą tego leczenia jest dieta oraz podawanie insuliny

Podstawą tego leczenia jest dieta oraz podawanie insuliny, ale mimo całego znaczenia tych czynników nie wyczerpują one leczenia cukrzycy.
Umiarkowana praca fizyczna i umysłowa, usunięcie szkodliwych wpływów działających na układ nerwowy, uregulowanie trybu życia, leczenie objawowe, leczenie chorób towarzyszących składają się poza stosowaniem diety i insuliny na kompleksowe leczenie chorych na cukrzycę.
Dieta chorego na cukrzycę powinna być możliwie zbliżona do fizjologicznej pod względem zawartości poszczególnych składników pokarmowych zwłaszcza węglowodanów, białka i witamin.
Należy zwłaszcza unikać gwałtownych zmian sposobu odżywiania a szczególnie zmniejszenia podaży węglowodanów i zwiększania ilości tłuszczu.
Należy pamiętać, że zmniejszenie przecukrzenia krwi i cukromoczu nie jest w czasie leczenia cukrzycy celem samym w sobie, musimy dążyć do osiągnięcia dodatniego bilansu węglowodanowego.
Wreszcie należy pamiętać, że każdy przypadek cukrzycy jest inny, że schematy lecznicze ułatwiają nam orientację, jak mamy postępować, ale terapia musi być indywidualizowana i zróżnicowana zależnie od postaci cukrzycy.
DOBÓR POKARMOW W UKŁADANIU DIETY DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ Najważniejszym nosicielem energii Są węglowodany, dostarczają one ponad połowę całego zapotrzebowania kalorycznego.
Współczesne leczenie cukrzycy jest walką o dodatni bilans węglowodanowy przed użycie samej diety lub łącznie z insuliną.
Dziś nie obawiamy się już podawana 300, 400, a nawet 500 g węglowodanów dziennie.
Jednak lekarz praktyk powinien znać zawartość węglowodanów w poszczególnych środkach spożywczych.
Zwykły chleb zawiera około 52 % skrobi, białe bułki zawierają około 60 %, a sucharki do 80 % skrobi, Skórka chleba zawiera mniej więcej tę samą ilość węglowodanów, co i miękisz.
Niektórzy ludzie są przyzwyczajeni do spożywania dużych ilości chleba, bez którego nie wyobrażają sobie jedzenia.
W tych przypadkach pomocne mogą być specjalne gatunki pieczywa.
Wielu autorów zachwala ziemniaki, jako dobre źródło węglowodanów dla chorych na cukrzycę.
Ich skrobia ma być lepiej zużytkowana niż skrobia chleba.
Bardziej uzasadniony jest pogląd, że należy raczej podać węglowodany z różnych źródeł pokarmowych – la węglowodanów powinna przypadać na chleb, IIa na owoce i la na jarzyny i mleko, Duże zastosowanie powinny zwłaszcza znaleźć zielone jarzyny, które oprócz węglowodanów dostarczają witamin, soli mineralnych, alkalizują organizm, a dzięki swej znacznej objętości zaspokajają apetyt.
W układaniu jadłospisów dla chorych na cukrzycę mogą być pomocne następujące zestawienia, które wskazują na zawartość węglowodanów w rozmaitych pokarmach
[więcej w: , , ]
[podobne: stomatolog na nfz bydgoszcz, reishi zarodniki, endometrioza po cc ]