Powstawanie hormonów kory nadnercza pozostaje pod wpływem hormonu kortykotropowego przedniego płata przysadki

Powstawanie hormonów kory nadnercza pozostaje pod wpływem hormonu kortykotropowego przedniego płata przysadki.
Badania na chorych i zwierzętach pracownianych dowiodły, że kortykosteron, dehydrokortykosteron i składnik E związane są z przemianą węglowodanów i białek – związki te pobudzają wątrobową glikoneogenezę, działalność arginazy.
Dezoksykortyfosteron wpływa na gospodarkę i rozmieszczenie elektrolitów w organizmie, potrzebny jest do normalnego wchłaniania NaCI w jelicie, resorpcji sodu i chloru i stężania potasu w kanalikach nerkach.
Związek ten wpływa na gospodarkę elektrolitów, poprawia zaburzenia nerkowe i krążeniowe, ale nie wpływa na gospodarkę węglowodanową.
W roku 1938 Simpson Levy dowiódł, że deioksykortykosteron działa leczniczo w chorobie Addisona.
W leczeniu choroby Addisona pewne znaczenie ma stosowanie, odpowiedniej diety zaleca się ograniczenie potasu.
Stwierdzono wielokrotnie, że samo ograniczenie potasu do 15 g na dobę wystarcza w lekkich postaciach tej choroby do uzyskania wyraźnej poprawy, W przypadkach cięższych ograniczenie potasu zmniejsza częstość wstrzykiwań wyciągów kory nadnerczy.
Ograniczenie potasu ma ważniejsze znaczenie niż dowóz NaCI – podawanie NaCI łagodzi raczej tylko objawy niewydolności kory, ale ich nie leczy, jak czyni to dezoksykortykosteron.
W leczeniu choroby Addisona wyznaczamy dietę zawierającą nie więcej niż 1,5 g potasu, 20-30 g NaCI, znaczną ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, umiarkowanie zwiększamy ilość tłuszczów (głównie o niskim punkcie topliwości), podaż białka normalna, płynów zwiększona.
Znaczniejsze ilości potasu zawierają ziemniaki, jarzyny i mięso.
Większą część zawartego w jarzynach potasu można jednak usunąć przez wielokrotne gotowanie.
Gotując jarzyny 2-3-krotnie i zmieniając wodę usuwamy do 80 % potasu.
Zaleca się gotowanie jarzyn z 8-krotną ilością wody i 1,5 łyżki Na CI – gotujemy 30 minut, poziom wodę odlewamy.
W czasie gotowania N aCI wypiera potas z jarzyn, który przechodzi do wody.
Mięso gotujemy w pergaminie w 8-krotnej objętości H20 z 2 łyżkami soli gotowanie trwa około 2 godzin.
Do wody przechodzi około 75 % potasu, a w torebce pergaminowej otrzymujemy solone mięso.
Marszak zaleca podawanie po 100 g białka i tłuszczu, 400-500 g węglowodanów – kalorii 3000-3400, duże dawki witaminy C (300-500 mg dziennie), witaminy B1 (10 mg) w celu lepszego wyzyskania węglowodanów.
Kukurydza i ryż zawierają 0,05-0,015 g potasu w 100 g produktu, płatki owsiane 0,2-0,4 g, szparagi, rzodkiewki, ogórki, cebula 0,15-0,25 g, kapusta włoska i czerwona, marchew, groch, kalafiory, sałata 0,25-0,35 g, buraki, pomidory 0,35-0,45 g, ziemniaki i szpinak 0,45-0,55 g potasu
[hasła pokrewne: , , ]
[hasła pokrewne: densytometria cena badania, neurolog dziecięcy radom, przychodnia mswia warszawa ]