Sałata

Sałata, szpinak, szczaw, szparagi, selery, ogórki, rabarbar, kalarepa, karczochy, kwaśna kapusta zawierają 1-3 % węglowodanów.
Pomidory, kalafiory, kapusta, zielony groszek, rzodkiewki zawierają od 3 % do 5 % węglowodanów.
Buraki, marchew, brukselka, fasola, dynia, rzepa, cebula zawierają około 10 % węglowodanów, a ziemniaki około 20 %.
W następujących ilościach owoców znajdujemy 10 g węglowodanów: poziomki, truskawki – 150 g, jeżyny – 120 g, pomarańcze – 100 g, gruszki, śliwki, brzoskwinie – 90 g, maliny – 80 g, jabłka – 70 g wiśnie – 60 g, suszone śliwki – 50 g.
Orzechy zawierają 12-15 % węglowodanów, ale są to wielocukry znacznie gorzej przyswajalne niż skrobia, Dzięki dużej zawartości tłuszczu orzechy mają dość znaczną wartość kaloryczną (100 g do 600 kal.
).
Można też przepisywać węglowodany w gramach białego chleba, przyjmując, że 20 g białego chleba odpowiada 12 g węglowodanów.
Dla zmiany i urozmaicenia diety można wymieniać obliczone ilości chleba rozmaite inne środki żywnościowe, zawierające również 12 g węglowodanów.
Można też dokonywać zamiany środków spożywczych w inny sposób.
Zamiast 100 g ziemniaków można podać 200-g jarzyn, zawierających 10% węglowodanów, lub 400 g jarzyn 5 %, lub 40 g razowego chleba.
Zamiast 100 mI mleka można dać 50 g śmietanki, 35 g sera białego lub 135 ml kefiru.
Zamiast 1 jajka można podać 25 g szynki, 75 g ryby, w miejsce 100 g chleba – 5 g bułki, 230 g ziemniaków lub 300 g makaronu.
Zamiast 100 g mięsa 110 g wątróbki, 100 g móżdżku lub 15U g ryby.
Zamiast cukru wielu autorów poleca miód; cukier karmelizowany zostaje tylko częściowo zużyty, ale jest też i mniej pożywny.
Natomiast z całą energią należy zwalczać bezsensowny anachronizm, jakim jest podawanie sacharyny.
Źródłem białka dla chorego na cukrzycę powinno być mięso, ryby, jaja, sery.
Mięso i ryby zawierają od 15-20 % białka.
Dawniejsze diety chorych na cukrzycę zawierały nadmiar białka, dziś wiemy, że równowaga azotowa może być utrzymana przez podanie 1,0 białka na kg wagi należnej.
Ilość tę zwiększamy w cukrzycy jedynie w pewnych okolicznościach, np.
w cukrzycy u dzieci i młodzieży, w cukrzycy powikłanej gruźlicą.
Przekarmianie białkiem jest w cukrzycy przeciwwskazane, gdyż pogarsza tolerancję węglowodanową i zwiększa zakwaszenie.
Spośród pokarmów białkowych najbardziej ketogennie działa mięso, w mniejszym stopniu jaja.
Źródłem tłuszczu powinno być głównie masło, śmietana, żółtka jaj, sery, mięso.
Podawanie tłuszczu powinno w cukrzycy zabezpieczać jedynie fizjologiczne potrzeby organizmu.
Nadmiar tłuszczu jest szkodliwy, gdyż pogarsza wybitnie tolerancję węglowodanową oraz wiedzie do zakwaszenia ustroju, zwłaszcza przy niewystarczającym dowozie węglowodanów
[patrz też: , , ]
[hasła pokrewne: pojemnik na odpady medyczne, laryngolog na nfz poznań, u ginekologa badanie ]