Sprawami sprzyjającymi tworzeniu się kamieni są

Sprawami sprzyjającymi tworzeniu się kamieni są: zakażenie i zastój moczu – odnosi się to zwłaszcza do kamieni fosforanowych.
Pewien wpływ wywiera też dieta – dużo przypadków kamicy nerkowej powstaje w tych okolicach, gdzie ludność odżywia się jednostajnie i brak jest w diecie witaminy A.
W razie obecności kamieni moczanowych należy ograniczyć podawanie związków purynowych (mięso, a zwłaszcza narządy miąższowe, jak móżdżek, wątroba, nerki, grasica, trzustka – pasztety), ogranicza się podawanie ryb, całkowicie należy wyłączyć szproty, śledzie, sardynki, z jarzyn wyłącza się bób, groch, fasolę, soczewicę; wyłączamy też orzechy, kakao, czekoladę, podajemy obficie płyny alkaliczne, gdyż kwas moczowy jest rozpuszczalny w płynach o odczynie lekko zasadowym (pH powinno być nieco niższe niż 7).
Dieta w kamicy moczanowej układa się podobnie jak w dnie – podstawę diety stanowią: mleko, jarzyny, owoce, ziemniaki.
Ilość płynów nie powinna być mniejsza niż 1,5 litra na dobę.
Rozwojowi kamieni szczawianowych ma sprzyjać brak magnezu.
Przy gotowaniu mięsa, ryb, jarzyn, dużo soli magnezowych przechodzi do wody, którą się potem wylewa.
Dieta powinna zawierać odpowiednie ilości wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin A, D i E, szczawiany powinny być z diety usunięte.
Pieprz, szpinak, szczaw i rabarbar należy z diety usunąć zupełnie, inne jarzyny i owoce dozwolone są w ilości ograniczonej.
Należy jednak pamiętać, że kwas szczawiowy powstaje również endogennie.
Nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wytwarzania się kwasu szczawiowego nawet u zdrowego osobnika z tych względów zrozumiałe jest, że samo wyłączenie pokarmów zawierających szczawiany nie wystarcza.
Duże znaczenie dla wydzielania szczawianów ma odczyn moczu, szczawiany strącają się przy pH 7,0.
Z tego powodu wskazane jest zakwaszenie, nie podajemy, więc alkalizujących owoców i jarzyn, które zawierają ponadto szczawiany.
Kwas szczawiowy wydziela się w moczu w: postaci soli wapniowych, dlatego należy unikać nadmiaru wapnia w pokarmach; w ten sposób unikamy powstawania źle rozpuszczalnych związków.
W czasie leczenia należy też pamiętać, aby me dostarczać nadmiaru łatwo fermentujących węglowodanów, korzystnie działają ćwiczenia gimnastyczne przyśpieszające spalanie węglowodanów, zaleca się też podawanie ryboflawiny i tiaminy, które biorą udział w przemianie cukrów w ustroju.
W kamieniach wapniowo – fosforanowo – węglanowych głównym składnikiem jest fosforan wapnia; tworzenie kamieni fosforanowo – wapniowych ma miejsca wówczas, gdy mocz jest zasadowy, a wydalanie fosforu i wapnia w moczu jest wzmożone
[więcej w: , , ]
[więcej w: stomatolog ursynów, powiekszanie ust wroclaw, ośrodek terapii uzależnień nfz ]