Stąd wypływa ważne znaczenie związków lipotropowych (metioniny, choliny, inozytolu)

Stąd wypływa ważne znaczenie związków lipotropowych (metioniny, choliny, inozytolu).
Wiemy też już od dawna, że obfita podaż węglowodanów jest czynnikiem ochronnym i leczniczym dla miąższu wątroby.
To lecznicze działanie białek i węglowodanów jest potęgowane przez równoczesne podawanie wyciągów wątroby i witamin, zwłaszcza witamin A, C oraz zespołu witaminy B.
Za pomocą nowoczesnych diet możemy obecnie leczyć z całkowitym powodzeniem choroby wątroby, które do niedawna były nieuleczalne.
Lekarz powinien nieustannie śledzić za postępami w tej dziedzinie, aby podołać leczeniu rozmaitych postaci chorób wątroby.
Należy w końcu podkreślić, że w odżywianiu chorych na wątrobę ogromną rolę gra odpowiednie przyrządzenie i obróbka kulinarna potraw.
Odpowiednie przygotowanie pokarmów musi ułatwiać przyswojenie pokarmów, uczynić je smacznymi i zachować wszystkie niezbędne dla ustroju składniki (białka, witaminy, sole mineralne).
W okresach zaostrzeń Marszak poleca dietę przeciwzapalną z ograniczeniem bodźców chemicznych i mechanicznych dla przewodu pokarmowego.
Okresowo włącza się dni głodowe.
Następnie autor ten zaleca stosowanie diety zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany z ograniczeniem tłuszczów do 30 go, następnie ilość tłuszczów podwyższa się do 49-50 g.
Raz na 7-10 dni stosuje się dzień rozładowujący – cukrowy, ryżowo-kompotowy, owocowy.
LECZENIE DIETETYCZNE W CHOROBACH TRZUSTKI.
PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI W przewlekłym zapaleniu trzustki-sok tego gruczołu ma ograniczoną zdolność trawienną, a stolce zawierają części niestrawionego tłuszczu, białek i węglowodanów – są miękkie, obfite.
Badanie mikroskopowe wykrywa niestrawione tłuszcze, skrobię, włókna mięsne.
W niedomodze trzustkowej obok nadmiernej utraty ze stolcem tłuszczów występuje również -znaczne upośledzenie przyswajania ciał azotowych, których -utrata może dojść do 80 % pobieranego białka.
Azotorrhoea przekraczająca 3-4 g azotu w stolcu na dobę przy podawaniu diety próbnej Schmidta przemawia za niewydolnością trzustki.
W ten sposób można odróżnić niedomogę trzustki od innych spraw przebiegających ze stolcami tłuszczowymi.
W rozpoznaniu schorzeń trzustki pomocne może być śniadanie Grotta, 30 g owsianki ugotowanej z 20 g masła, 40 g sucharków, 2 szklanki mleka.
Bada się mocz na zawartość diastazy w dwie godziny po śniadaniu.
Cyfry ponad 100 jed.
przemawiają za schorzeniem trzustki.
W przewlekłym zapaleniu trzustki należy przede wszystkim ograniczyć podawanie tłuszczów, wyłącza- się smalec, słoninę, boczek, śmietanę, a w cięższych przypadkach także i masło
[hasła pokrewne: , , ]
[więcej w: stomatolog ursynów, powiekszanie ust wroclaw, ośrodek terapii uzależnień nfz ]