Temu odwodnieniu komórek towarzyszy uporczywe pragnienie

Temu odwodnieniu komórek towarzyszy uporczywe pragnienie.
Na ogół chorym na serce nie należy podawać więcej niż 5-6 szklanek płynów na dobę (wliczamy w to zupy, mleko kwaśne, kompoty, kisiele), ale należy również unikać ograniczenia płynów poniżej 1 litra, gdyż wówczas upośledzeniu ulega praca nerek, zjawia się zaparcie, pragnienie i osłabienie.
W diecie przy zwalczaniu obrzęków główny nacisk będziemy kładli na ograniczenie soli kuchennej, im większe są obrzęki, tym bardziej ograniczamy spożycie soli.
W całkowitej wydolności krążenia możemy podawać 8-10 g NaCI na dobę, w lekkiej niewydolności około 5 g, w wyraźnie zaznaczonej około 2 g, w ciężkiej 0,50 g i nawet mniej.
Wielokrotnie spostrzegaliśmy, że w przypadkach uporczywych obrzęków dieta zawierająca zaledwie 2-2,5 g NaCl przy równoczesnym podawaniu środków moczopędnych i nasercowych nie powodowała odwodnienia.
W tych przypadkach moment przełomowy występował dopiero po obniżeniu podaży NaCl poniżej 0,50 g.
W ciężkich przypadkach niewydolności krążenia stosujemy diety specjalne, jak dietę mleczną Karela, dietę owocową lub ziemniaczaną, dietę ryżową Kempnera.
Dieta w niewydolności krążenia powinna być zawsze dostosowana do stanu innych narządów, a przede wszystkim przewodu pokarmowego i wątroby, które cierpią z powodu następstw przekrwienia biernego, istniejącego w jamie brzusznej.
Często występuje w tych razach atonia, wzdęcia, upośledzenie wydzielania soków trawiennych.
Zwłaszcza we wczesnym okresie zawału mięśnia sercowego dochodzi do wzdęć, mdłości, a nawet wymiotów.
1.
DIETA KARELA Najpopularniejszą dietą specjalną używaną w leczeniu chorób układu krążenia jest dieta Karela, polegająca na podawaniu mleka.
Filip Karel był synem chłopa estońskiego, żył w latach 1806-1886, dietę swą ogłosił w roku 1886.
Karel podawał duże ilości mleka, aż do 10-12 szklanek dziennie i to przez długi okres czasu, bo aż do 6 tygodni.
Dieta ta była używana wówczas me tylko w leczeniu chorób układu krążenia, ale również w cierpieniach przewodu pokarmowego, nerek i układu nerwowego.
Obecnie podajemy dietę Karela w pewnej modyfikacji, stosujemy ją przez kilka dni (4-6 dni) i podajemy znacznie mniejsze ilości mleka, niż to zalecał Karel.
Podajemy 800-1000 ml mleka dziennie w 8-10 porcjach.
Mleko powinno być nieco ogrzane, w razie wystąpienia rozwolnionych stolców do każdej porcji mleka dodajemy łyżeczkę wody wapiennej.
Dietę Karela stosujemy w ciężkich przypadkach przewlekłej niewydolności krążenia (zwłaszcza w razie osłabienia komory prawej).
Wyniki uzyskane przy stosowaniu diety Karela są zwykle dobre, a efekt leczniczy zaznacza się już wyraźnie na 3-4 dzień, zwiększa się diureza, ustępują obrzęki i duszność, zwalnia się tętno, polepszeniu ulega samopoczucie chorego
[patrz też: , , ]
[hasła pokrewne: stomatolog ursynów, powiekszanie ust wroclaw, ośrodek terapii uzależnień nfz ]