W diecie bezsolnej bez ograniczenia białka przepisujemy mięso

W diecie bezsolnej bez ograniczenia białka przepisujemy mięso, ryby słodkowodne, jaja, przetwory żelatyny.
Jeżeli zmuszeni jesteśmy do zastosowania dużego ograniczenia soli kuchennej, to mięso uprzednio moczymy.
Dietę tę jest łatwiej ułożyć niż dietę bezsolną z ograniczeniem białka, tym więcej, że możemy tu podać szereg przypraw, które w kłębuszkowym zapaleniu nerek są raczej przeciwwskazane, jak chrzan, cynamon, ocet.
Środki te należy jednak podawać w małych dawkach, gdyż wywołują pragnienie, a w większych ilościach uszkadzają nerki.
Tak zwanych namiastek soli należy unikać, niektóre przetwory fabryczne nie odpowiadają temu przeznaczeniu, drażnią błonę śluzową żołądka.
Jeżeli układamy prawidłowo dietę bezsolną, to namiastki te nie są potrzebne.
W celach orientacyjnych podajemy poniżej zawartość soli kuchennej w rozmaitych artykułach pokarmowych (według Straussa).
Od 0,01-0,05% NaCI zawierają: mąka pszenna, ryżowa, żółtka jaj, wiśnie, poziomki, agrest, marchew, kalarepa, cytryny, oliwki.
Od 0,05-0,10 % NaCI zawierają: ziemniaki, owsianka, makaron, buraki, dynie, brukiew, szczypiorek, szpinak, sałata, fasola, pomidory, pomarańcze.
Od 0,10-0,20 % NaCI zawierają: chuda wieprzowina i wołowina (0,114), cielęcina (0,13 %), wątroba cielęca (0,14 %), baranina (0,17 %), kaczka (0,14 %), kura (0,14 %), mleko (od 0,14-0,18 %), szpinak (0,17-0,21 %), soczewica (0,13-0,19 %).
Chleb pszenny zawiera od 0,18-0,20 %, chleb Grahama od 0,14-0,48 % NaCl.
Od 0,20-0,40 % NaCI zawierają: móżdżek cielęcy (0,29 %), cynadry (0,30 % ), jaja (0,21 %), chleb razowy (0,21-0,68), ser biały (0,25-0,49).
Od 0,4-0,9% NaCI zawierają: groch młody (0,67 %), kapusta kwaszona (0,73 %), fasola zielona (0,71 %), szparagi (0,83 %).
Znaczne ilości NaCI zawierają pewne gatunki serów, jak parmezan (1,93 %), szwajcarski (2,0 %).
Kiełbasa serdelowa zawiera (2,77 %), szynka gotowana (2,0-5,0 %), musztarda (2,66 %), kakao (1026 mg% według Noordena).
DIETA W CHOROBACH KRWI Od dawna wiedziano, że pewne pokarmy mają działanie krwiotwórcze.
Chińczycy polecali, jako środek przeciw anemiczny wątrobę, którą w roku 1925 Minot wprowadził do leczenia niedokrwistości Biermera.
Należy w tych przypadkach podawać wątrobę cielęcą lub wołową, wątroba ryb nie działa przeciw anemicznie.
Właściwości krwiotwórcze ma też serce i żołądek wołu, żołądek kury oraz rozmaite gatunki mięsa.
Bardzo ważne znaczenie dla odnowy krwi posiadają białka – osocze zawiera 70-80 g białka na litr, krwinki czerwone zawierają około 95 % białka.
Do budowy hemoglobiny potrzebne są wiązania pyrolowe, których organizm zwierzęcy nie syntetyzuje
[patrz też: , , ]
[patrz też: cena rezonansu magnetycznego głowy, ile kosztują badania okresowe do pracy, pedodonta warszawa ]