W okresie tym pożywienie musi być lekko strawne z dostateczną ilością pełnowartościowego białka

W okresie tym pożywienie musi być lekko strawne z dostateczną ilością pełnowartościowego białka.
Podajemy kasze, ryż, białka jaj (można podawać i pełne jajka, gdyż żółtko zawiera lecytynę, a tłuszczu wagowo mało i to dobrze przyswajalnego), biały ser, twaróg, gotowane chude mięso.
Podajemy również żelatynę, która chociaż jest białkiem małowartościowym, ale urozmaica-dietę i ma zalety smakowe, owoce, soki jarzynowe i owocowe, witaminy A, B1, B2, C.
Płynów i soli w tym okresie nie ograniczamy.
W okresie drugim puchlinowym następuje zubożenie organizmu w białko, zwłaszcza zjawia się niedobór albumin, produkowanych w komórkach wątroby.
W tym okresie zaleca się podawanie diety o zawartości około 3000 kal.
, bogatej w węglowodany, pełnowartościowe białko i witaminy, z niewielką ilością tłuszczu.
Zalecane były rozmaite zestawienia dietetyczne.
Fleming i Snel podają: 100 g białek (białko raczej pochodzenia roślinnego i mleko), 350-500 g węglowodanów, 50 g tłuszczu.
Post i Ptitek: podawali 200 g białka, 50-100 g tłuszczu i około 300 g węglowodanów oraz 15 g drożdży, 50 mg witaminy B1, 15 mg witaminy B2.
Prócz tego autorzy ci zalecają jeszcze po 2,Q g dziennie metioniny i choliny.
Rittermann podawał na 1 kg wagi 6 g węglowodanów, 2 g białka, 1 g tłuszczu uzupełniając tę dietę podawaniem wyciągów wątroby, drożdży i witamin.
Ratner stosował dietę złożoną z 135-150 g białka, 350-500 g węglowodanów i 50 g tłuszczu o zawartości 3000-3500 kal.
Białko podawał badacz radziecki w postaci mięsa, mleka i jaj, węglowodany zawarte były w kaszach, ziemniakach, jarzynach, chlebie i cukrze stołowym.
Codziennie podawano też dożylnie 50 ml 40 % glukozy.
Tłuszcze stosowano w postaci śmietankowego masła.
Potrawy przygotowane były z niewielką ilością soli kuchennej i bez ostrych przypraw.
Prócz tego leczenie dietetyczne uzupełniano podawaniem witamin zespołu B – witaminy B1 10 mg doustnie, B2 3 mg doustnie, B6 30-50 mg doustnie.
Poza tym podawano też 500 mg witaminy C, a w razie objawów krwotoczności również i witaminę K.
Brak witaminy E uczula wątrobę na brak cystyny, przy którym dochodzi do martwicy komórek wątroby.
Stosowanie tych nowych diet opartych na nowych zdobyczach patofizjologii wątroby pozwoliło na znaczne polepszenie rokowania w marskości wątroby i na przedłużenie życia u tych chorych.
Według rozmaitych statystyk śmiertelność w marskości wątroby po zastosowaniu tych diet zmniejszyła się z około 75 % na 15-20%.
Puchlina brzuszna w tych przypadkach ustępuje lub zmniejsza się, konieczność nakłuć jamy brzusznej staje się rzadsza, wzrasta zawartość białka w surowicy krwi, a próby wątrobowe stają się normalne
[hasła pokrewne: , , ]
[hasła pokrewne: stomatolog na nfz bydgoszcz, reishi zarodniki, endometrioza po cc ]