W roku 1916 Volhard przedstawił swoje tezy o leczeniu stanów zapalnych nerek

W roku 1916 Volhard przedstawił swoje tezy o leczeniu stanów zapalnych nerek, zasady te do dziś dnia nie straciły na wartości.
Dawniej leczono rozlane kłębuszkowate zapalenie nerek dietą mleczną i zupami, podawano zbyt dużo płynów i wielu chorych ginęło z powodu niewydolności układu krążenia lub mocznicy rzucawkowej.
Dieta głodowa Volharda, stosowana przez okres 3-5 dni, odciąża przede wszystkim układ krążenia.
Przed rozpoczęciem głodówki podajemy 100 mI 10 % roztworu siarczanu magnezu w celu opróżnienia jelit.
Jeśli chory źle znosi głodówkę, to można podać niewielkie ilości soku owocowego lub kompotu.
Wyniki stosowania tej diety me każą na siebie długo czekać – duszność ustępuje, ciśnienie krwi opada, zwiększa się diureza.
Jako leczenie zastępcze można podać dietę Eppingera z suszonych owoców, metę Karela lub dietę ziemniaczaną Salomona.
Stosując dietę owocową podajemy 1-1,5 kg owoców – jabłek, gruszek, winogron, pomarańcz, przy czym kuracja trwa zwykle 2-1 dni.
Następnie stopniowo wprowadzamy dietę bezsolną, małokaloryczną, małobiałkową z ograniczoną ilością płynów.
Podajemy wówczas soki owocowe, kompoty, cukier, zupę słodową, ryż, owsiankę, tapiokę, ziemniaki bez soli, kluseczki lane, żółtka jaj, miód, kremy, chleb bez soli, marchewkę, buraczki, sałatę, oliwę, sok z cytryn, pomidorów, surówki jarzynowe.
Dietę bezsolną, małowodną i małobiałkową stosujemy zwykle aż do ustąpienia obrzęków i wyraźnego obniżenia się podwyższonego ciśnienia krwi.
Korzystnie, działają też dni owocowe i jarzynowe.
O leczniczym wpływie diety owocowej i jarzynowej doniósł w r.
1939 Jodejszko.
Skoro znikną obrzęki, a reszta azotowa znajduje się w granicach normy, rozszerzamy dietę – najpierw podajemy dietę najmniej obciążającą nerki, której produkty końcowe nie wydalają się przez nerki (węglowodany, tłuszcze), a następnie zwiększamy ilość białka i soli kuchennej.
Diety bezbiałkowej nie możemy podawać długo, gdyż dojdzie wówczas do rozpadu białek ustrojowych.
Najpierw wprowadzamy białka pochodzenia roślinnego, następnie mleko.
Jeżeli nie ma już obrzęków i nadciśnienia, to dodajemy sól kuchenną w ilości 2,5-3,0 g dziennie.
Do odżywienia normalnego przechodzimy stopniowo.
Zwykle po 12-14 dniach prawidłowego leczenia można już podać 30-40 g białka, 2-3 g soli i około 1500 kalorii, po miesiącu podaż białka może osiągnąć zwykle 60-70 g bez wywołania szkodliwych następstw.
Ścisłe zastosowanie diety zapobiega zwykle przejściu sprawy ostrej w przewlekłą, ale nie zawsze.
W przejściu choroby w stan przewlekły, nieodwracalny decyduje zwykle późne rozpoznanie choroby, zbyt wczesne wstanie z łóżka, obecność ogniska podtrzymującego stan zapalny w nerkach (migdałki, zęby, zatoki)
[przypisy: , , ]
[przypisy: stomatolog ursynów, powiekszanie ust wroclaw, ośrodek terapii uzależnień nfz ]