Wzdęcie może towarzyszyć rakowi jelita grubego

Wzdęcie może towarzyszyć rakowi jelita grubego, ostrym chorobom zakaźnym (dur brzuszny, posocznica, zapalenie płuc), w kamicy nerkowej, zapaleniu otrzewnej, w chorobach układu nerwowego, w histerii.
Ludzie starsi często cierpią na wzdęcie – składa się na to upośledzone wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce, jelitach, częste choroby układu krążenia i wątroby, siedzący tryb życia i zaparcie.
Tam, gdzie wzdęcie zależy od nadmiernej fermentacji lub gnicia, dieta może odnieść dobry skutek.
W gniciu ograniczamy mięso, ryby, jaja, mleko, w nadmiernej fermentacji ograniczamy podawanie pokarmów zawierających duże ilości skrobi, przeciwwskazane są kapusta, groch, fasola, bób, brukselka, kalafiory, ogórki, cebula, rzodkiewki, grzyby, świeże pieczywo, chleb razowy, sery, przyprawy korzenne, napoje silnie słodzone, piwo, woda sodowa.
Przy współistniejącej niedokwaśności podajemy kwas solny, pewne znaczenie może mieć węgiel, przetwory trzustkowe.
Nieraz z dobrym skutkiem stosujemy napary z ziół wiatropędnych.
W zaparciu z bębnicą można stosować mieszankę ziołową według Modlakowskiego.
Rp.
: Herbae MillefoLii, Herbae Violae tricoloris, Herbae Cardui benedicti, Florum Chamonillae vulgciris, Foliorum Sennae, Foliorum Menthae piperitae, Corticis Frangulae aa 30,0.
S.
: Łyżkę ziół zaparzyć w szklance wrzącej wody, po 10 minutach przecedzić i wypić na ciepło przed snem.
LECZENIE DIETETYCZNE W CHOROBACH WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH 1.
WSTĘP Wątroba ma niezwykle ważne znaczenie dla naszego organizmu, czynność jej jest niezbędna do utrzymania życia.
Różne czynniki uszkadzają i niszczą komórki miąższu wątrobowego, jednakże Organizm nasz ma niejako zapas tkanki wątrobowej – wystarcza około 20 % posiadanego przez nas miąższu wątroby, aby były zachowane wszystkie zasadnicze jej czynności.
Już w połowie ubiegłego stulecia Claude Bernard wykazał główną rolę wątroby w przemianie węglowodanowej, Od wątroby zależy w znacznej mierze utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Wątroba magazynuje nadmiar znajdujących się w ustroju węglowodanów w postaci glikogenu, który w razie potrzeby może nam ponownie dostarczyć glukozy.
Glikogen jest magazynowany również i w mięśniach.
Wątroba stanowi około 3 % ogólnej wagi ciała, mięśnie około 50 %, jest, więc rzeczą zrozumiałą, że całkowita ilość glikogenu w mięśniach jest większa niż w wątrobie.
Jednakże glikogen mięśni daje się jedynie z trudem zużyć na potrzeby ogólne ustroju.
Wiadomo, że po usunięciu wątroby rozwija się niedocukrzenie krwi, mimo ze mięśnie są bogate w glikogen
[więcej w: , , ]
[patrz też: densytometria cena badania, neurolog dziecięcy radom, przychodnia mswia warszawa ]