Zaleca się podawanie witaminy C (300-500 mg dziennie) i witaminy A (10 mg dziennie)

Zaleca się podawanie witaminy C (300-500 mg dziennie) i witaminy A (10 mg dziennie).
Pokarmy powinny być podawane często, a w małych na raz ilościach.
W wysiękowym zapaleniu opłucnej ograniczamy płyny i sól kuchenną, podobnie postępujemy i w rozszerzeniach oskrzeli.
Podajemy też witaminy C i A.
Uwzględniając przeważnie gruźliczą etiologię choroby należy dbać o dobre, pełnowartościowe odżywianie w czasie choroby, a także i w okresie rekonwalescencji.
Forsowne odżywianie jest konieczne w ropnym zapaleniu opłucnej, gdyż, choroba mą charakter wyniszczający.
W ostrych nieżytach oskrzeli należy dbać, aby pokarmy nie były zbyt zimne lub gorące.
Należy unikać pokarmów ostrych, drażniących, zaleca się ciepłe mleko, kleiki, herbatę itp.
W przewlekłym nieżycie oskrzeli dietę powinno układać się tak jak w chorobach serca.
W rozedmie płuc należy unikać pokarmów wzdymających, które przez nadmierne tworzenie gazów powodują uniesienie przepony ku górze.
Odpowiednio do stanu serca i rozwoju przekrwienia biernego w płucach stosujemy rozmaite diety zalecane w chorobach serca (dieta Karela, owocowa, ryżowa).
Należy też dbać o regularne wypróżnienia.
W dychawicy oskrzelowej należy zwrócić uwagę, czy nie ma uczulenia na pewne rodzaje pokarmów (jaja, mleko, białko zbóż itp.
), w tych przypadkach trzeba próbować diet eliminacyjnych.
Błędy w odżywianiu często pogarszają dychawicę oskrzelową, dieta powinna być łatwo strawna, z małą ilością odpadków, zaleca się zwłaszcza podawanie soków owocowych ze względu na ich właściwości czyszczące, należy zapewnić też dostateczny dowóz soli wapnia i witaminy C przy wzmożonej odczynowości organizmu i rozkojarzeniu nerwowo-wegetatywnym Pewzner poleca dietę z ograniczoną ilością węglowodanów.
Wyznacza się też dni rozładowujące (surówkowe, jabłeczne), niektórzy autorzy zalecają dietę ketogenną, inni bezpurynową (istnieją nieraz zaburzenia przemiany nukleinowej).
Korzystnie działa podawanie dużych dawek witaminy C oraz witamin A i D (tran, przetwory fabryczne).
LECZENIE DIETETYCZNE W CHOROBACH NEREK I DRÓG MOCZOWYCH Wstęp Postępowanie dietetyczne odgrywa bardzo ważną rolę w leczeniu chorób nerek, gdyż najczęściej nie mamy tu skutecznego leczenia farmakologicznego.
Leczenie zakażeń dróg moczowych dietą zakwaszającą i alkalizującą straciło obecnie wiele na znaczeniu po wprowadzeniu sulfonamidów i streptomycyny, ale i dzisiaj może stanowić cenną metodę pomocniczą.
Natomiast zastosowanie właściwej diety w wielu chorobach nerkowych (np.
ostrym, rozlanym kłębuszkowym zapaleniu nerek) może decydować o życiu lub zapobiec pogorszeniu, stanu chorego
[patrz też: , , ]
[patrz też: cena rezonansu magnetycznego głowy, ile kosztują badania okresowe do pracy, pedodonta warszawa ]