ZAPALENIE MIEDNICZEK NERKOWYCH

Gdy mamy nieco więcej czasu do działania, to możemy dostarczyć soli kuchennej w postaci wlewań podskórnych – do 2 litrów roztworu fizjologicznego soli kuchennej na dobę (patrz rozdział Dietetyka w chirurgii).
Podawanie doustne soli kuchennej jest zwykle niemożliwe z powodu stanu śpiączkowego lub wymiotów.
Mocznica hipochloremiczna może wikłać śpiączkę cukrzycową.
W śpiączce cukrzycowej należy zawsze sprawdzać poziom chlorków w osoczu krwi.
Gdzie jest on obniżony tam należy podać dożylnie 10-20% roztwór chlorku sodu.
Należy pamiętać, ze ciężki stan chorych na śpiączkę cukrzycową może nieraz nie ulegać poprawie pomimo podawania insuliny, cukru gronowego, płynów, środków nasercowych i naczyniowych.
Przyczyną może być niedobór chlorków we krwi.
Oprócz podawania chlorków sodu i płynów pomocne mogą być w leczeniu mocznicy hipochloremicznej wstrzykiwania wyciągów z wątroby lub kory nadnerczy.
ZAPALENIE MIEDNICZEK NERKOWYCH (PYELITIS) Zapalenie miedniczek nerkowych może przebiegać w postaci ostrej i przewlekłej i wbrew rozpowszechnionym poglądom nie wymaga zwykle specjalnych ograniczeń dietetycznych, Dieta powinna być (zwłaszcza w postaci ostrej) do gorączki i uwzględniać zaburzenia jelitowe, które są często pierwotną przyczyną zapalenia miedniczek.
Z diety wyłączamy pokarmy wzdymające, marynowane, konserwy, pokarmy zawierające dużo ciał wyciągowych, napoje alkoholowe, ostre przyprawy.
Nie ma natomiast racji bytu stosowanie diety bezsolnej czy bezbiałkowej.
Przy podawaniu sulfonamidów dostarczamy dużo płynów oraz sodę, aby zapobiec wykrystalizowaniu tego leku w drogach moczowych.
W czasie podawania urotropiny lub pochodnych kwasu migdałowego wskazane jest zakwaszenie i ograniczanie płynów (do 600 ml na dobę).
Naprzemienne zakwaszenie i alkalizowanie moczu pogarsza warunki bytowania niektórych drobnoustrojów (zwłaszcza pałeczki okrężnicy), które są wrażliwe na zmianę odczynu.
Już w roku 1907 Stphl i Janney dowiedli, że pH moczu wywiera wpływ na rozwój bakterii.
W latach następnych zauważono, że pałeczka okrężnicy może rozwijać się, gdy pH moczu waha się między 5,4-7,5.
Można, więc zahamować rozwój tych bakterii zmniejszając lub zwiększając pH moczu.
W okresie zakwaszania podajemy mięso, ryby, jaja, ser, twarożek, masło, chleb, potrawy mączne, owsiankę, ryż, jarzyny strączkowe, brukselkę, szparagi, orzechy, borówki czerwone.
W okresie alkalizowania podajemy mleko, ziemniaki, marchew, buraki, selery, kalafiory, zieloną fasolę, sałatę, szpinak, pomidory, pomarańcze, cytryny, jabłka, rzodkiewki, miód.
Oczywiście w okresach wysokiej gorączki czy zaburzeń jelitowych należy wyłączyć niepożądane wówczas pokarmy
[patrz też: , , ]
[hasła pokrewne: densytometria cena badania, neurolog dziecięcy radom, przychodnia mswia warszawa ]