Zupełne wyłączenie białka możliwe jest tylko na krótki okres czasu

Zupełne wyłączenie białka możliwe jest tylko na krótki okres czasu.
Należy wówczas podawać obficie węglowodany, aby ograniczyć rozpad białka ustrojowego i wzmóc odtruwającą czynność wątroby.
Ze źródeł białkowych wyłącza się zwłaszcza pokarmy zawierające dużo związków purynowych – konserwy, marynaty, wędliny, ryby morskie.
Wyłączyć należy też przy wzroście reszty azotowej pokarmy zawierające aminokwasy aromatyczne.
W niewydolności nerek, jak, to udowodnił Becher, wzrasta we krwi ilość aminokwasów aromatycznych oraz pochodnych rozpadu białka (fenol, krezol, oksykwasy aromatyczne).
Z aminokwasów powstają też w przewodzie pokarmowym aminy, które gromadząc się we krwi utrudniają łączenie się fenolu i krezolu z kwasem siarkowym i glikuronowym.
Nie ma natomiast istotnej różnicy pomiędzy mięsem białym 1 ciemnym, jakkolwiek Orłowski, opierając się na swym bogatym doświadczeniu klinicznym, uważa, że w chorobach nerek wiodących do zatrzymania azotu niebiałkowego w ustroju należy doradzać raczej mięso białe.
Należy też pamiętać, że niesolone mięso białe jest smaczniejsze niż niesolone ciemne.
Źródłem białka w chorobach nerek z upośledzonym wydalaniem odpadków przemiany białkowej winny być jaja, mleko, żelatyna, pokarmy roślinne.
W nerczycach można natomiast podawać i inne gatunki białka.
Nie podajemy w nerczycy większej ilości pokarmów białkowych o ile nerczyca powikłana jest zapaleniem kłębuszków nerkowych.
Dietę obfitującą w białko, poza zwykłą przewlekłą nerczycą, podajemy w gruźlicy nerek i w białkomoczu ortostatycznym.
Należy, więc pamiętać, że nie każda choroba nerek i nie w każdym okresie przebiega z upośledzeniem wydalania odpadków przemiany białkowej.
Z węglowodanów podajemy cukier buraczany i mleczny, miód, owoce i przetwory owocowe, jarzyny mączne i zielone.
Jarzyny strączkowe nie są zalecane w tych chorobach nerek, gdzie należy ograniczyć białko.
Tłuszcze ograniczamy w przewlekłej nerczycy i w stwardnieniu złośliwym nerek.
Jako źródła tłuszczu dla chorych na nerki służą masło deserowe, słodka śmietanka, żółtka jaj i oliwa.
Z przypraw dla poprawy smaku można używać pomidorów i soku z pomidorów, soku cytryn, kminku, maku, tymianku, świeżych ogórków, rzodkiewek, a do sosów żółtek jaj.
Rosenberg uważa, że niewielkie ilości octu, pietruszki, kopru, pieprzu, czosnku, cebuli, papryki nie mają działania szkodliwego na miąższ nerkowy.
Strauss odradza stosowania pieprzu, musztardy, cebuli, czosnku i papryki.
Orłowski podkreśla, że chrzan, czosnek, cebula, pieprz, gorczyca zawierają olejki eteryczne, które drażnią miąższ nerek i zwiększają uczucie pragnienia
[więcej w: , , ]
[patrz też: densytometria cena badania, neurolog dziecięcy radom, przychodnia mswia warszawa ]